Хиляди хора протестират срещу правителството си в Прага

3
Протестиращите са недоволни, че кабинетът в Чехия се грижи повече за Украйна, отколкото за собствените си граждани
Протестиращите са недоволни, че кабинетът в Чехия се грижи повече за Украйна, отколкото за собствените си граждани Снимка: БГНЕС

Протестиращите са недоволни, че кабинетът в Чехия се грижи повече за Украйна, отколкото за собствените си граждани

Хиляди хора се протестираха срещу дясноцентристкото чешко правителство в събота, обвинявайки го, че се грижи повече за засегнатата от война Украйна, отколкото за собствените си граждани, предава БГНЕС. Демонстрацията е организирана под надслова „Чехия срещу правителството“. Малката извънпарламентарна партия PRO, която организира протеста, съобщи на сайта си, че присъстват 101 662 души, докато чешката новинарска агенция CTK посочи броя на около 10 000. Развявайки чешки знамена и призовавайки правителството на десния премиер Петр Фиала да подаде оставка, протестиращите също се оплакваха от икономическото забавяне на страната си.

Чешката икономика е в застой от една година, докато инфлацията спада бавно от рекордните годишни нива, които достигнаха връх от 18 процента през септември 2022 г. „Тук съм заради децата, защото това е нашето бъдеще и се страхувам за бъдещето“, каза протестиращата Хана Смоликова на митинга на централния Вацлавски площад в Прага, притеснена от високите цени „на всичко“, предава АФП.

Протестиращият Павел Хусек каза, че правителството "трябва да спре да подкрепя само Украйна и да започне да обръща внимание на своите граждани".

Петпартийното коалиционно правителство на Фиала предостави на Украйна значителна хуманитарна и военна помощ от началото на руското нахлуване през февруари 2022 г. Полицията в Прага съобщи, че е задържала мъж, носещ логото на скандално известната група руски наемници „Вагнер“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Истината
    Че то и нашето правителство първо мисли за Украйна, пък най- накрая и за българския народ, може би, ама надали.
  • 7
    2
    Локум за балъци
    Продажната западна измет сее войни по света и на хората им писна вече.
  • 5
    1
    Rv
    Спете тук! Пийте алкохол, друсайте се, обръщайте си главата на другата страна и чакайте от някъде да дойде неволята.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари