Хиляди болни от лупус останаха без лекарства

0
Преди няколко месеца производството на лекарството е спряно в глобален мащаб
Преди няколко месеца производството на лекарството е спряно в глобален мащаб Видео: bTV

Отново липсват важни лекарства. Този път са ощетени хиляди пациенти, които страдат от лупус.

Още от дете Антония Минкова има различни оплаквания. С години лекарите поставяли грешна диагноза, свързвайки всеки симптом с различно заболяване. Заради припадъците смятали, че има епилепсия, а заради обривите - алергия.

Започнах да изпитвам болки в малките стави. Накрая попаднах на лекар, който събра 2 и 2”, разказва Антония пред bTV.

На 22 години чува диагнозата лупус - рядко заболяване, при което тялото само уврежда себе си. Така от години, за да постигне ремисия, Антония влиза в болница всеки месец и приема лекарства всеки ден.

От тези лекарства и от вливанията започнах да се чувствам по-добре”, споделя тя.

Преди няколко месеца обаче производството на лекарството е спряно в глобален мащаб. Причината е, че фармацевтичната компания производител няма наличност от активното вещество, обясниха от там за bTV. А медикаментът лекува хиляди хора с лупус и с една от формите на артрит, обясняват лекари.

Има болни хора. 10 да са - като общество сме длъжни да им го осигурим. Но те не са 10. Те са хиляди”, заявява проф. Златимир Коларов.

От здравното министерство препоръчват хората, които ползват спряното лекарство, да се консултират с лекар. Докторите обаче твърдят, че могат само да насочат към съседни държави, където е налична алтернатива. Но заради търсенето и тя е изчерпана от аптеката, от която пациентите досега са я поръчвали. От компанията производител на заместителя обясниха, че не планират да го регистрират у нас. Но са готови да съдействат при официално сезиране от страна на институциите. 

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари