Хибридна жертва ли е Алексей Петров?

1
През последните 30 г. жертвите на поръчкови убийства у нас са два вида, а Петров е сложен хибрид от двата профила
През последните 30 г. жертвите на поръчкови убийства у нас са два вида, а Петров е сложен хибрид от двата профила Снимка: БГНЕС

През последните 30 г. жертвите на поръчкови убийства у нас са два вида, а Петров е сложен хибрид от двата профила

Стотиците поръчкови покушения от прехода имат изключения - жертвите са с легален бизнес и връзки с високите етажи на властта. Убийствата и на белите якички не са разкрити, също като на застреляните мутри, пише 24 часа.

Два вида са жертвите на поръчкови убийства през последните 30 г. Първите са т.нар. мутри или техни приближени. Те са криминално проявени, израснали са на улицата, забогатяват от незаконна дейност. Другите са свързани с държавната власт, легалния бизнес и службите за сигурност.

Алексей Петров е сложен хибрид от двата профила. Той е служител в отряда на баретите, крупен застраховател и силов играч още от 90-те, офицер в ДАНС, преподавател по национална сигурност, шеф на работодателска организация, кандидат за президент, бивш шеф в надзорния съвет на НОИ, скъпоплатен консултант на големи корпорации. Не криеше познанството си с политици от всички партии. Включваха го в делегации на високо ниво при посещения в чужбина.

Петров ходеше често и в парламента. Последния път - при промените в Кодекса за застраховането по проблемите с прилагането на зелената карта. В миналото и до последно Алексей Петров поддържаше контакти с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, въпреки променливите им отношения през годините, особено около делото “Октопод”. Че винаги са били опоненти, казва публично и самият Борисов, но въпреки това признава, че Петров е бил най-добрата барета у нас в онези години.

С Алексей Петров през 2010 г. се срещаха лидерът на РЗС Яне Янев и заместникът му Атанас Семов, днес конституционен съдия. Бяха го приели за член на партията, а брат му Огнян беше и кандидат-депутат от същата формация. По това време Янев бе критик на ГЕРБ, но след това става съветник на премиера Борисов от същата партия.

Кариерата на Алексей Петров в службите за сигурност датира още от комунизма. Няколко пъти Комисията по досиетата е публикувала данните за принадлежността му към ДС заради публичните постове, които е заемал. Става офицер под прикритие в МВР при правителството на Костов, остава при това на Сакскобургготски и тройната коалиция.

Животът и кариерата му са здраво свързани със службите за сигурност, политиката, легалния бизнес, но и с престъпния свят, с който жертвата на последното поръчково покушение е работил дълги години. Като се прибавят преподавателската му дейност и всички останали сфери, в които се е изявявал като карате шампион например, личността на Алексей Петров се откроява ярко от останалите жертви на поръчкови убийства през последните 30 години.

Над 95% от тях са бивши борци, рекетьори, наркотрафиканти, които, дори да са имали досег със службите за сигурност и политиката, са били на ниско ниво - като доносници или спонсори на кампании например.

Публична тайна е, че старите мутри са поръчвали убийствата си за тривиални неща - интриги между тях, жени, съмнения за предателства, отмъщение за побои, надмощие в наркобизнеса и подялба на територии.

Има обаче друг вид жертви на поръчкови убийства, които не се вписват в този профил. Макар и не на нивото на Алексей Петров, те също имат тесни връзки със службите за сигурност, политици, развивали са легален бизнес за десетки и стотици милиони. С други думи - хора от голямата игра, а не бивши борци, издигнали се бързо в престъпната йерархия и убити, преди да навършат 40 г.

Такъв е случаят с разстреляния на 8 януари 2018 г. Петър Христов. Бизнесменът е последната жертва на поръчково покушение от подобен мащаб преди това срещу Алексей Петров.

На този ден сутринта Христов пристига в офиса си до столичния бул. “България”. Слиза от колата и се качва по стълбите. В този момент от отсрещния строеж се открива огън. Три куршума попадат в гърдите на Христов, един в главата и още един в шията. Стреляно е с картечен пистолен “Скорпион”, който често се ползва за мокри поръчки. Убийството не е разкрито.

Петър Христов не е случаен човек. Той е с военно образование, но още в първата година като офицер напуска армията и започва частен бизнес във Велико Търново. Шампион по бойни спортове, също като Алексей Петров - борба, джудо, самбо, карате. И той през 90-те основава охранителна фирма. През годините развива още по-мащабна дейност. Има млекопреработвателно предприятие, строи хотелски и жилищни комплекси в страната, притежава инвестиционен фонд. В последните години преди да го убият, фирмите му печелят и обществени поръчки за изграждане на пътища, има интерес да строи “Хемус” и пътя Русе - Велико Търново. Както повечето големи предприемачи, има и партньори от чужбина. След убийството бизнесът е наследен от съпругата и децата му, но размахът на дейността вече не е същият.

Петър Христов става известен през 2010 г. покрай приятелството си с тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов. Христов има ключова роля в разкриването на бандата на Наглите, които лежаха в затвора заради отвличанията между 2007 и 2009 г.

Бившият шеф на ГДБОП за област Велико Търново Орлин Тодоров бе записан със СРС да се обръща към Христов с “шефе”. За никого там не бе тайна, че има сериозно влияние в политиката и в силовите структури.

Манол Велев е една от най-ярките фигури на прехода, жертва на поръчково убийство, който никога не се бе замесвал с престъпления, за разлика от повечето разстреляни в периода 2001 - 2005. Той бе съветник на президента Георги Първанов и бизнесът му бе чист. Собственик е на казина, хотели, търговски център, заведения, има строителен бизнес, търгува с горива. Съпруг е на Весела Лечева, която бе министър на спорта в последните две служебни правителства на Румен Радев, а по онова време е шеф на агенцията за младежта и спорта.

Манол Велев бе прострелян пред офиса си на ул. “Мизия” в центъра на София на 11 юли 2007 г. В следващите 15 г. беше в будна кома и почина на 25 март 2022 г.

Две години преди кончината на Велев, през май 2020 г., прокуратурата обвини за убийството му Васил Божков. По това време той вече бе в Дубай. Освен за Манол Велев Божков е обвинен за още 3 покушения, включително и за поръчка срещу Алексей Петров. Не е ясно дали е за атентата срещу бившата барета през 2002-а, или през 2017 г. По делото “Октопод” пък свидетелят Пламен Устинов твърдеше пред съда, че Петров му е поръчал убийството на Божков.

По обвиненията срещу Божков не се посочват повече факти за физически извършител. Наскоро стана ясно, че делото за убийствата срещу бившия хазартен бос е спряно. Причината е, че Дубай не отговаря на молбите за правна помощ, изпратени от прокуратурата чрез Министерството на правосъдието.

Общинският съветник Димитър Янков от Несебър също се вписва в профила на горепосочените. Крупен хотелиер и общински съветник, той бе убит през 2007 г.

С политически връзки и контакти в службите са известни и други жертви на неразкрити поръчкови покушения. Това са Филип Найденов-Фатик, чийто баща е работил с ДС, и Иван Тодоров-Доктора. Доктора бе сниман с действащия към 2003 г. министър на финансите Милен Велчев на яхта. Снимките станаха публични, когато Доктора бе взривен в мерцедеса си на бул. “Цариградско шосе”. Тогава оцеля, но 3 г. по-късно бе застрелян в джипа си до голям столичен хотел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари