Филип Гунев: Властта няма лостове за контрол над МВР и службите

0
Затова, който упражнява политическата власт набързо сменя председателите на служби, главния секретар, заяви експертът
Затова, който упражнява политическата власт набързо сменя председателите на служби, главния секретар, заяви експертът Видео: Euronews Bulgaria

Затова, който упражнява политическата власт набързо сменя председателите на служби, главния секретар, заяви експертът

Разследванията на такива престъпления като убийството на Алексей Петров са сложни и изискват координация на редица областни дирекции, структури и главни дирекции. Главният секретар има водеща роля в това, министърът не би трябвало да има роля, тъй като е политическо лице.

Това каза експертът по гранична сигурност и бивш зам.-министър на МВР Филип Гунев, предаде Euronews Bulgaria.

"Няма обективна оценка за работата на главния секретар, обикновено смяната им идва със смяната на политическите сили.

Подготвяни законови промени предвиждат орязване на правомощията на президента да назначава шефове на служби, не изключвам и главният секретар да попадне в обсега на тези промени. Ние сме парламентарна република, затова парламентарният контрол е много по-добра форма на демократичен контрол, отколкото еднолични назначения на президента. Видяхме, че през последните 2 г. той злоупотреби в някаква степен с тези си правомощия, сменяйки шефовете на всички служби по време на служебни правителства, когато нямаше очевидна необходимост от това.

МВР и службите имат много слаба форма на демократичен контрол в България. Затова, който упражнява политическата власт набързо сменя председателите на служби, главния секретар, за да може да има някакъв контрол върху тях, тъй като няма никакви други лостове да ги контролира.

Една реформа може да изгради тези лостове. Те са в две посоки – едните са в рамките на изпълнителната власт към Министерски съвет има съвет по национална сигурност към премиера. У нас това са двама души, а в развитите страни може да са 50-100 души, които упражняват властта и контрола върху тези служби. Другата форма на контрол се осъществява от парламентите. Тази форма е да се предотвратят някакви злоупотреби от страна на службите. Към момента не виждам ясна визия от управляващите как да се изгради такава система. Идеите им за реформа се свежда до смяна на ръководствата.

Обменът на информация между службите, ако изобщо го има се дължи на добрата воля на ръководителите им. Няма изграден механизъм за това.

Ще трябва да се лобира за допълнителни средства за контрол по границата.", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари