Хасково мина на воден режим

0
Водата ще бъде спирана за 12 часа всеки ден
Водата ще бъде спирана за 12 часа всеки ден Видео: БНТ

От днес по-голямата част от Хасково е на 12-часов воден режим, след като част от помпените станции бяха спрени заради установени високи нива на уран, а запасите на града вече са драстично намалели.

Водата ще бъде спирана за 12 часа в по един район всеки ден, а през почивните дни вода ще има в целия град. Водата няма да бъде спирана в болницата, както и в централната градска част и в южните райони, съобщава БНТ.

Първи безводието усетиха живеещите в североизточната част на Хасково. Засегнати от режима са и няколко детски градини и училища. В района попаднаха Домът за стари хора и Центърът за хора със сетивни увреждания в парк "Кенана".

Росица Пасева, директор Център за хора със сетивни увреждания: Имаме една стара водоноска, която е тук, дезинфекцираха я, напълниха я и вече е на място. Всички бидони, посуда, шишета, всичко е напълнено.

От ВиК разполагат със 7 водоноски, а част от тях ще бъдат разположени в кварталите останали без вода.

Денка Тонева: Не е много нормално, защото нашата вода тука в Хасково е най-скъпа в цяла България. На всичкото отгоре да имаме и уран, да имаме и притеснения.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заявява, че се полагат големи усилия, за да бъде намерено решение на проблема възможно най-скоро.

д-р Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор: Има различни варианти. Едното е изчистване на на самите земни тела, другото е пробиване на нови кладенци, на места, които са с по-добри показатели. И третото, което на места ще се наложи е докарване на вода от доста далечни добри водоизточници.

Днес се очаква община Хасково да обяви обществена поръчка с пряко договаряне за изграждането на осем кладенци. Средствата, които ще бъдат необходими, са в размер на 800 000 лв. Те ще бъдат осигурени от отпуснатите по-рано от правителството 2 млн. лв. Очаква се кладенците да бъдат готови до няколко месеца.

Евгени Консулов, зам.-кмет на Община Хасково: Но това не е магическото бързо решение, което ще реши проблема с водата. Това е решение в дългосрочен план.

Междувременно на 9 юни се очакват резултатите за нивата на урана и алфа активността в спрените две помпени станции. Ако те са добри, водата от тях ще бъде пусната отново. До тогава обаче Хасково ще бъде на воден режим.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари