„Хартиената коалиция“ поведе парламента към ново среднощно заседание

0
По настояване на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС депутатите ще работят докато приключат с Изборния кодекс
По настояване на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС депутатите ще работят докато приключат с Изборния кодекс Снимка: БГНЕС

По настояване на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС депутатите ще работят докато приключат с Изборния кодекс

Няма край безумието, на което „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС подлага Народното събрание. По настояване на тройката парламентът ще удължи днешното си заседание до приключването на първата точка от програмата си. А това е Изборният кодекс, който трите формации искат да променят, за да върнат в масова употреба хартиената бюлетина и да въведе друга нейна разновидност - „бюлетина от машинно гласуване“.

В пленарната зала заседават по кодекса вече втора седмица. И като се вземе предвид, че приемането му наведнъж в парламентарната правна комисия изискваше заседание от 18 часа, изглежда съвсем вероятно депутатите да прекарат днешния ден, както и нощта в сградата на Народното събрание, отбелязва вестник СЕГА.

Иначе конкретното предложение да се работи, докато „хартиената коалиция“ не получи желаното, дойде от водача на герберските депутати Десислава Атанасова. Тя го направи, когато наближи края на редовното време на пленарното заседание, което принципно приключва пленарното заседание. От ПП междувременно прилагаха обичайната си тактика – да протакат с повтарянето на едни и същи изявления, докато не се изчерпи работното време. Тогава на трибуната излезе Атанасова и, макар че не предложи абсолютно никакво оправдание за искането си, колегите ѝ от „хартиената коалиция“ незабавно го одобриха.

ВСЯКА ПОЛЕЗНА ПРОМЯНА - В КОШЧЕТО ЗА БОКЛУК

По-рано всички полезни предложения за промени в Изборния кодекс бяха посечени от „хартиената коалиция““.

Най-напред ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС не позволиха да се въведат специални преброителни комисии, както предложи ДБ. Идеята на десните беше броенето на гласовете да се изнесе извън секционните избирателни комисии, за да се провежда по-качествено, по-ефективно и по-прозрачно.

Това беше особено важно, предвид на това, че „хартиената коалиция“ иска обратно хартиените бюлетини. Даже вождът на герберите Бойко Борисов лично се беше съгласил за преброителните центрове. В пленарната зала обаче тройката ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС безапелационно отхвърли идеята.

„Хартиената коалиция“ отказа да възприеме и друго полезно предложение на ДБ – да се създаде обучително звено към Централната избирателна комисия (ЦИК), което целогодишно да работи за по-доброто запознаване на гражданите с машините за гласуване. Очевидно това е част от стратегията на тройката постепенно да елиминира машинния вот.

Много шум се вдигна в пленарната зала, когато мнозинството от депутатите не подкрепи искането на „Възраждане“ да се увеличи съставът на ЦИК от 15 на 25 души. Зад идеята застанаха ПП и БВ, които, също като националистите, нямат свои представители сред изборните комисари. Нито една друга политическа сила обаче не одобри предложението, въпреки че то беше прието в парламентарната правна комисия. Това ядоса ощетените. „Статуквото запазва мнозинството си в ЦИК. Целта е, когато има манипулации, ЦИК да ги прикрива“, обяви депутатът от ПП Настимир Ананиев.

Отхвърлено беше и искането на ПП гласуващите в чужбина да попълват пред секционните комисии декларации, че не са и няма да гласуват на друго място. Такива декларации има и сега, но гражданите може да ги попълват по друго време и на друго място. С това се злоупотребява – по избори от Турция редовно идват многобройни сигнали, че избиратели, които не владеят български, идват с готови декларации, очевидно предварително попълнени от други хора. Интересното беше, че това предложение също беше подкрепено в правната комисия.

ГЕРБ-СДС се отказа, както предварително обяви, от няколко свои идеи – да се ликвидира изборният район в чужбина, да се увеличи броят на заявленията за създаване на задгранични избирателни секции и да се разпусне Общественият съвет към ЦИК. Това бяха малки отстъпки, с които Борисов и хората му искаха да успокоят общественото мнение заради по-скандалните си предложения, свързани с хартиените бюлетини и машинния вот.

МАЛКИ ПРОМЕНИ

Сред малкото предложения, които пленарната зала одобри, беше замяната на т.нар. тъмни стаички с паравани. То беше подкрепено с единодушие от 221 депутати.

Мина и идеята да се въведе, освен видеонаблюдение, и видеозаснемане в секционните комисии след края на изборния ден, когато се броят бюлетините. Правилата, по които това ще се извършва, ще се определят от ЦИК. И досега законът позволяваше видеонаблюдението, но от изборните комисари зависеше дали действително да се проведе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари