Хаос с рецептурните книжки!

0
Стотици болни се редят на опашки в адските жеги
Стотици болни се редят на опашки в адските жеги Видео: Нова телевизия

Хаос с рецептурните книжки.

Неясна инструкция на Здравната каса изкара болни хора на опашки в жегите. Те трябва да сменят документите, иначе не могат да си купят лекарства. Защо книжките се подменят сега и веднага?

Пловдив. Температурите са близо 40 градуса. За пореден ден хронично болни хора се редят на опашка пред Здравната каса, предаде Нова телевизия.

Преди седем години личните лекари получават възможността автоматично да принтират рецепти, а не да ги пишат на ръка. Процедура, която пести време и намалява грешките. По неясни причини тази възможност изчезва от приложенията в рамковия договор за 2017 г. А месец по-късно се появяват указания и срок за смяна на рецептурни книжки до първи юли.

Без книжка обаче няма лекарства. За да си ги вземат, болните трябва да отидат до личния лекар, областен филиал на Здравната каса и пак до личния лекар.

От Здравната каса няма коментар. От Съюза на фармацевтите обясниха, че инициативата за смяната е тяхна. Причината – по-голяма прегледност.

Заради неясното указание в момента рецептурните книжки се сменят масово.

По неофициална информация фирмата-производител на рецептурните книжки е една. Оборотът от смяната само на документите на хипертониците е повече от 4.5 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди години, по време на рекламите, можеше да идеш до хладилника. Сега можеш да идеш и до Кауфланд...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари