Хаос и дългове оставят Здравната каса без ръководство

1
Кирил Плочев твърди, че заради големите дългове чуждите болници отказват лечение на българи, но Ананиев казва, че няма такава информация
Кирил Плочев твърди, че заради големите дългове чуждите болници отказват лечение на българи, но Ананиев казва, че няма такава информация Снимка: БГНЕС / Архив

Огромните дългове към чужди клиники и пълният хаос са на път да доведат до поредния кадрил по високите етажи на здравеопазването.

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, след като се оказа, че той настоява пред парламента за актуализация на бюджета на касата през главата му. Управителят на НЗОК се назначава от парламента и следващата седмица ще е ясно ще бъде ли сменен. Плочев засега не смята да се оттегля. Премиерът подкрепи министъра си. Плочев твърди, че заради големите дългове чуждите болници отказват лечение на българи, но Ананиев казва, че няма такава информация, пише Вестник СЕГА.

Скандалът започва, след като на 13 февруари в парламента е получено писмо от управителя на НЗОК с искане да се обсъди актуализация на бюджета на касата със 140 млн. лв., за да се разплатят най-спешните дългове на касата към клиники в Европа. В писмото се посочва, че към началото на 2018 г. НЗОК дължи 271 млн. лв. за лечение на български граждани в ЕС, като от тях 207 млн. лв. се очаква да са просрочените към края на февруари. Откакто България е член на ЕС, осигурените у нас имат право да получават безплатна спешна и неотложна помощ в членки на съюза, освен това НЗОК покрива и лечение в ЕС, което не може да се осигури у нас. От 11 години дългът постоянно расте, тъй като заради другите си ежегодни преразходи касата не успява да го плаща. Плочев твърди, че има сигнали за пациенти, на които е отказан планов прием, и те трябва да си плащат лечението. "Освен това по просрочените плащания започват да се начисляват и лихви", пише той.

Още на следващия ден - 14 февруари, здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на Камен Плочев. Според него управителят е нарушил законовата процедура, по която се искат промени в закона за бюджета на касата, и няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК. Ананиев разказа, че Плочев първо заявил, че подписът под писмото не е неговият и някой го е фалшифицирал. "Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му. Той помоли да се обадим в касата, за да видим как е изведено писмото. В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи, проф. Плочев започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история. Заяви, че са му дали да подпише писмо и го е подписал, без да гледа. Поисках му оставката. Той пред мен заяви: "Г-н министър, виновен съм, ще си поема отговорността и утре ще отида да си подам оставката". Това трябваше да се случи вчера (в четвъртък - б.р.). А той тръгва да обикаля парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е обиждал, че насила се иска да освободи поста. Изключително некоректно!", възмути се Ананиев.

Тъй като НЗОК дължи най-много на болници в Германия - 128 млн. лв., Франция - 38 млн. лв., и Австрия - 22 млн. лв., още миналата година бяха сключени споразумения за разсрочено плащане. "Ние изплащаме суми по тези споразумения и всъщност към момента няма задължения, които са договорени и не се плащат. Няма необходимост от актуализация на бюджета на НЗОК", обясни министърът. Той няма информация да е отказано лечение на българи в чужбина. "Обадихме се на нашия посланик в Берлин. Попитахме го има ли такова нещо или не. Изпратихме на посланика ни споразумението с немските каси и с нашето писмо той отиде в немското външно министерство и нещата са изяснени", каза още Ананиев. Той обаче потвърди, че дългът към болниците в ЕС е такъв, какъвто твърди и Плочев.

По-късно вчера Плочев даде да се разбере, че не смята да подава оставка. "Писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, не попада в законовите основания за предсрочно освобождаване на управителя на НЗОК. Още повече че министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса. Неслучайно законодателят е регламентирал изборът на управител на НЗОК да се извършва от Народното събрание. Целта е да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт", съобщиха от касата. Оттам твърдят още, че писмото до НС е пратено и на министъра по-рано. В приложеното към съобщението писмо до МЗ обаче не се споменава актуализация на бюджета на касата със 140 млн. лв., а се иска министерството да побърза с трансфер от 18 млн. лв., за да може касата да плати част от дълговете си. Освен това целта на "проблемното" писмо била да се помоли парламента "да се обсъди възможността да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет", с които да се покрият дълговете, което "не представлява процедура за актуализация на закона за бюджета на НЗОК". Реално обаче, ако държавата реши да отпусне субсидия, ще е нужна именно актуализация на бюджета.

Премиерът Бойко Борисов застана зад министъра си. "Не може да вкарваш актуализация на бюджета на здравната каса, и то за 200 млн., без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това още сме февруари. Милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България, и то години наред, и все някак си в един момент здравната каса излиза и има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани пари. Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече", заяви Борисов в Мюнхен и добави, че службите работят. На въпрос дали подкрепя искането на Ананиев за оставка на Плочев, Борисов отвърна: "Всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора". Плочев е предложен от предишния министър на здравеопазването в кабинета на Борисов Николай Петров.

ЗАПЛАХИ

От БСП твърдят, че Камен Плочев е бил заставен сам да си подаде оставката и дори е бил заплашван. "Чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното - предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор", заяви депутатът Славчо Велков. Той отказа да каже кой е този високопоставен политик, но поиска НСО да осигури охрана на проф. Плочев.

СИМПТОМИ

Когато пое поста, Плочев се оплакваше, че в касата цари хаос и му е трудно да контролира служителите си. "Аз сега не знам кой е на работа и кой не е. Няма как да го открия. Минах по блоковете и гледам как по прозорците стоят 2-3-ма и пушат непрекъснато", обясни Плочев и допълни, че контролът над лекари и болници от страна на касата "е братовчедска история". След това пък се оказа, че без знанието на Плочев е подписано и писмо, с което се разрешава договор с нова частна болница в Ловеч. През декември беше освободен от поста и подуправителят Димитър Петров, който обяви, че в касата се задава хаос, тъй като Плочев не разбира естеството на работата и е лесно да бъде подведен. Нов подуправител още не е назначен, което допълнително поставя под въпрос текущата работа на касата.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари