Халил Летифов: Кирил Петков е „заченат в грях“ като премиер

0
ДПС ще следи за Северна Македония с национална отговорност
ДПС ще следи за Северна Македония с национална отговорност Снимка: БГНЕС

ДПС ще следи за Северна Македония с национална отговорност

Как се чувства ДПС в епохата на „Промяната“? С този въпрос започна интервюто на зам.-председателя на ДПС и на ПГ на Движението Халил Летифов в предаването „Беновска пита”, съобщиха от пресцентъра на движението. 

ДПС е създадена в зората на демокрацията, борейки се за чест и достойнство и се чувства много самотна днес, заяви Летифов. И подчерта, че Движението настоява за връщане на нормалността в политическия живот, като под нормалност се разбира предвидимост и устойчиви решения, които да гледат в бъдещето. След сегашното управление думата „промяна“ ще бъде забранена и това ще бъде наследството на сегашното управление, категоричен бе Халил Летифов.

Той припомни, че сегашното управление дойде на власт с обещания за върховенство на закона и справедливост, които, за съжаление, не се виждат.

„Самото „зачеване“ на министър-председателя беше порочно! Демонстрацията, че управляващите могат да нарушават закона, не е демонстрация на управленска мощ и далновидност! Промяната не означава безконтролно галопиране, както на цени, така и на всички кризи!“, подчерта Летифов. Той коментира и публично одобрения от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен План за възстановяване и устойчивост на България.

Разбрахме, че Планът ще финансира промяната в България, сега трябва да разберем кои точно ще представляват „промяната“, кои са тези икономически субекти? Ако говорим за почтеност и промяна, първият въпрос е защо планът беше представен на обществеността буквално преди идването на председателя на ЕК? Кога беше общественото обсъждане, кои отрасли бяха консултирани? Тук въпросите са ясни! По-тъмна изработка на такъв стратегически важен документ за България досега не е имало! Вероятно това е и разбирането за промяна!“, каза Халил Летифов.

Той припомни, че по думите на Урсула фон дер Лайен свързаността на 5G мрежата е стратегически важна цел. Но тези мрежи са отпаднали от плана без да се разбере.

Тема на разговора бе и българската позиция за Северна Македония.

По тази тема отново ни се цитира коалиционното споразумение. То обаче няма никакъв правен статут в българското законодателство. От другата страна и при този случай виждаме разминаване между коалиционните партньори, изтъкна народният представител от ДПС. И попита: „Въпросът е тези коалиционни съвети на какъв принцип съвещават? На принципа „гасим пожара“? Кога точно се води стенографски протокол, за да са публични, както ни беше обещано при идването на „промяната“, че всички решения ще се взимат на светло. Ние нямаме никаква информация какво се случва на тези съвети, как се вземат решения и защо те определят целия социален, икономически и политически живот на нашата страна!“.

Тоест, ДПС поемате като мисия да следите внимателно и аналитично поведението, действията и да защитавате българските интереси?“, попита Илияна Беновска. Халил Летифов отговори: „Това е от национална важност и значение, приемете, че го правим!“. Водещата отвърна: „Чест Ви прави!“.

Миналата седмица европейският комисар по съседство и разширяване Вархеи благодари на ДПС за подкрепата за Северна Македония, припомни Илияна Беновска. Вархеи имаше среща председателя на ДПС Карадайъ и със съпредседателя на АЛДЕ Илхан Кючюк и подчерта ролята на Движението. В отговор на въпроса дали управляващата коалиция се разпада заради темата Северна Македония, Летифов коментира: „В сегашната коалиция трудно можем да намерим основни допирни точки, освен борбата за власт и постове. По отношение на въпроса за Северна Македония трудно може да се намери единение за намиране на решение. Позицията на ДПС е ясна и усилията, които полага Илхан Кючюк, са видими за цяла Европа, защото там е свършена огромна работа”.

Но тук имаме едно говорене, ако мога да цитирам премиера Петков „на алангро“, което създава повече въпроси, отколкото дава решения! Способна ли е коалицията да реши този въпрос? Според мен трудно!“, заяви Халил Летифов. Той допълни, че що се отнася до темата за гуверньор на БНБ, тук отново виждаме неспособност на управляващата коалиция да намери сили вътре в себе си, коалиционният съвет да излъчи единна кандидатура, която да отговаря на изискванията за тази важна институция. Тази неспособност се прехвърля в българския обществено-политически, икономически и банков живот. Включително се прибягват и позабравени похвати от близкото минало.

Това е изпит за управляващата коалиция и тя не издържа този изпит дотук!“, категоричен бе Летифов.

Най-важният въпрос днес е как се справяме с множеството кризи, които тегнат като дамоклев меч върху бизнеса и гражданите. Рушенето на основите на държавността и българските институции, които не вярваме, че някой може да копае по-голямо дъно. Това са въпроси, които стоят на дневен ред и ние искаме открит диалог в тази посока и с ГЕРБ, и с останалите политически партии в защита на държавността, националните интереси, но най-вече благоденствието на българските граждани, каза още народният представител от ДПС.

Халил Летифов коментира и предложението на ДПС за допълнителни ежемесечни вноски във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ с цел подпомагане на бизнеса. „Защо това предложение не вижда бял свят, кой го препятства?“, попита Беновска.

Летифов каза, че може да допуснем бързия отговор, че го препятства заинтересованата страна, тоест енергийният монополист от кръга „Капитал“. Той продължи, че предложението е резонно и то цели да сподели тежест, която съществува след енергийната криза. Целта е да се предотвратят фалити.

Отказът от дебат е неразбираем за ДПС. Затова и вчера председателят на партията Карадайъ заяви, че ДПС ще предложи пакет от социално-икономически мерки, които да подпомогнат както гражданите, така и бизнеса за по-плавен преход през кризата, която за съжаление управляващите задълбочават. Енергийният пакет е част от тези социално-икономически мерки, тъй като цените на електроенергията са в основата на повишаването на цените на стоките и услугите, съобщи зам.-предвседателят на ДПС

Халил Летифов напомни, че почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган е оценен не само в България за приноса си към мирния преход, борбата за демокрация, права, свободи, достойнство и чест на всички български граждани! Оценен включително и от нашите партньори в Америка, подчерта зам.-председателят на ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари