Хакнати камери от офиси, кръчми излъчват на живо в интернет

0
Над 50 камери от България излъчваt в реално време картина от офисни пространства, гишета и места, където се работи с пари
Над 50 камери от България излъчваt в реално време картина от офисни пространства, гишета и места, където се работи с пари

Хиляди камери за видеонаблюдение са хакнати и излъчват на живо картина в интернет, без собствениците им въобще да знаят. Сред тях има и над 50 камери от България, излъчващи в реално време картина от офисни пространства, гишета и места, където се работи с пари, пише "Труд".

Камерите са достъпни през уебсайта insecam.org, който към момента показва картина от 55 камери, инсталирани основно в магазини, офиси и жилища в България. През тях може да се проследи какво се случва в тези обекти, какво се съхранява в тях и дали в момента там има хора. Достатъчно е просто някой да отвори сайта, за да следи какво се случва в тези обекти.

По-голямата част от камерите са инсталирани в София, но има и такива от други по-големи градове като Русе, Пловдив, Шумен, Габрово и т.н. Координатите на някои от камерите изглежда са объркани – една от тях например е локализирана в Сливен, въпреки че излъчва сигнал от плаж, какъвто в Сливен очевидно няма как да има.

В глобален мащаб най-много камери (над 3000) излъчват от САЩ, почти 1800 излъчват от Япония, над 700 са камерите във Франция и т.н.

Как е възможно това?

Както повечето безжични устройства, които са свързани към интернет, камерите за видеонаблюдение са достъпни за всеки, който знае потребителското име и парола за тях. Когато си купувате такава камера, вие я получавате с фабрично зададена парола и потребителско име. Тези фабрични настройки са добре известни и са публикувани в интернет, така че всички ги знаят. Затова е важно при инсталирането на камерата да промените фабрично зададените потребителско име и парола (които обикновено са admin и 12345 или нещо подобно), за да ограничите достъпа до сигнала на уебкамерата. Ако не го направите, вие оставяте вашата камера отворена за недоброжелатели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари