Хакери помпат сметките ни до 300 лева

0
Измамата лъсва чак когато дойде фактурата, но тогава вече е късно
Измамата лъсва чак когато дойде фактурата, но тогава вече е късно

Хакери са взривили сметките за телефон на стотици потребители, надувайки ги с 200-300 лева, пише „Телеграф”.

Това станало чрез вирус, каращ устройството да изпраща постоянно смс-и на цена до 6 лева всеки. Собственикът няма как да установи, че е жертва, защото кратките текстови съобщения не се виждат в кутията за изпратени смс-и. Измамата лъсва чак когато дойде фактурата, но тогава вече е късно, защото парите не могат да бъдат възстановени, предупреди експерт по киберсигурност. Схемата се прилага основно на деца и възрастни, но никой не е застрахован, защото вирусът идва съвсем легално като реклама за безплатни приложения за смартфони. Заразяването става чрез кликване върху линк, което стартира невидими за потребителя процеси.
 
Една от последните жертви е 13-годишният Мартин (името е сменено б.а.) През август родителите му му купили нов смартфон. Избрали му пакет с лимит за разговори до 60 лева. Още същия месец сметката чукнала 200 лева въпреки ограничението. Това станало и през септември. Родителите решили да проверят какво се случва, понеже детето се кълняло, че не е изговорило сумата. Майката отишла за разпечатка, а таткото, който е програмист, проверил телефона.
 
Случаите са много, но често родители не вярват, че детето не е изпратило тези смс-и, шамарят го и така приключва всичко”, разказа бащата.
 
Според разследващи българин е написал софтуера за вируса, а съчуастници са и формите, регистрирали номерата с повишено таксуване, които реално прибират парите.

На екрана се появява съобщение с подвеждащ текст или неразбираема картинка. В случая със сина ми са се появили звездички. Естествената реакция на детето е да кликне, за да разбере какво се случва. При натискане върху съобщението, то стартира софтуер, който отваря и изпраща смс съобщения към предварително регистрирани телефони с повишено таксуване”, добави таткото.
 
Едно от решенията на проблема е инсталирането на софтуер, който проверява програмите на телефона за скрита реклама или вируси.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари