Хайдушки боб и черешово топче са сред атракциите на Комитския събор

1
Събитието събра стотици ентусиасти от цяла Северна България
Събитието събра стотици ентусиасти от цяла Северна България Видео: Русе Медиа

Животът на комити и хайдути е пресъздаден в третото издание на Комитския събор, който започна днес в село Червена вода.

Патриотичният празник, който продължава и утре, се организира за трета поредна година от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта “Приказка за България” и русенското читалище “Гоце Делчев-2009”.

Събитието събра стотици ентусиасти от цяла Северна България, като наред с атрактивната програма участниците отдадоха почит на загиналите в борбите за Освобождение, предава Русе Медиа.

В църквата бе осветено знамето на Червеноводската чета, след което то бе понесено начело на шествието през селото до поляната на събора. Сред официалните гости бяха областният управител Галин Григоров, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, депутатът от ВМРО Искрен Веселинов и др.

Много от участниците бяха облечени в четнически униформи, а музей на открито показва старите оръжия от онова време.

Това е пушката крнка, голяма част от руските войници по време на Руско-турската война са били въоръжени с нея и след войната оставят част от пушките си на младата българска армия.

Тази пушка е била предно пълнещо оръжие и, за да спестят пари, са я отрязали ей тук и са навили този отварящ се болт и става патронна пушка, разказва Йордан Димов. Много голям интерес предизвикаха и ятаганите, които са се използвали не само от турците, а и от българските хайдути.

Децата най-много се забавляват със стрелбите с пушка, пистолет и лък, а любопитството им предизвиква гърмежът на черешовото топче. „Хей, хора, ще пробваме топчето, да не се плашат женорята и децата“, предупреждават комитите.

Атракция е и меленето на жито с ръчна мелница от два камъка, наречен хромел. „Няколко пъти се премелва, колкото повече, по-често се слага, толкова по-ситно става. Първоначално се натрошава на по-едро, на булгур става и след това вече става на брашно. Ако си по-силен, по-добре се смила“, обяснява Милен Павлов.

Не липсва и традиционният хайдушки боб, който се готви в казани.

„Прави се с много лук, с много моркови, с много чушка и други подправки. Около 3 часа се вари, на по-бавен огън сме го сложили и почти вече е готов“, казва готвачът Атанас. Другите гозби са печено агне и комитски гювеч.

В програмата на събора има и много фолклорни изпълнения, които допълват празничното настроение. Предвидени са няколко конкурса – за комитска песен и танц, за комитско вино и ракия, за женска фолклорна носия „Магията на миналото“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари