"Хабиби” носи печалба от 70 000 лева

0
Авторите, членове на „Музикаутор” взимат 100 лева на година
Авторите, членове на „Музикаутор” взимат 100 лева на година

Българските композитори печелят повече от брой гледания в платформи като YouTube, отколкото от сдружения като „Музикаутор”

По груби сметки минималната сума, която роден музикант взема за 1000 гледания, е около $1, пише в. „Монитор”.

Приходът лавира в зависимост от рекламите, които сайтът излъчва върху конкретното съдържание, а какво получава собственикът на канала за броя кликвания зависи и от територията, защото тарифата на рекламите във всяка държава е различна.

В този смисъл Азис, чийто вселенски хит „Хабиби” вече прехвърли 40 милиона гледания в YouTube, би трябвало да генерира печалба от 40 000 долара, или 70 000 лв.

Костинбродския славей е изпълнител, автор на музиката и текста, но ще подели сумата с фирмата посредник, която монетизира стрийминг канала, както и с „Диапазон рекърдс”, издатели и продуценти на проекта.

В същото време оборотни групи от калибъра на D2 и „Остава” взимат от „Музикаутор” отчисления в размер от 1500 до 2000 лв. годишно, научи „Монитор” от спецове в бранша.

За 2015 г сдружението е изплатило 38,24% от приходите си на български автори, тоест – 1 131 631 лв. Българските му членове са около 2700.

„Над 80% от авторите, които са членове на „Музикаутор”, взимат около 100 лв. на година. Аз съм сред малкото, които получават повече. Хонорарът от един концерт, например, е по-висок от парите, които взимам за авторски права на година. Затова много изпълнители, които сами пишат музиката си, се отказват от тях, дават я безплатно на радиа, за да стане тя популярна. Така си печелят повече покани за участия. България е шампион по ниско заплащане на авторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари