Гутериш призна: ООН не успя да попречи на войната в Украйна

0
Съветът за сигурност не успя да направи това, което беше в негова власт, за да попречи и да сложи край на тази война, допълни генералният секретар
Съветът за сигурност не успя да направи това, което беше в негова власт, за да попречи и да сложи край на тази война, допълни генералният секретар

Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна или да я прекрати

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция в Киев, предаде Франс прес.

"Съветът за сигурност не успя да направи това, което беше в негова власт, за да попречи и да сложи край на тази война", заяви Гутериш, застанал до украинския президент Володимир Зеленски. Това е "повод за голямо разочарование, недоволство и гняв", добави генералният секретар.

Гутериш добави, че е обсъдил с украинския държавен глава начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода "Азовстал" в Мариупол, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На общата пресконференция с Гутериш Зеленски пък заяви, че Киев е готов на неотложни преговори за евакуацията на хората от територията на "Азовстал", предаде ТАСС.

Зеленски каза освен това, че Украйна няма да признае референдум на територии, които не са контролирани от Киев, допълва агенцията.

Украинската столица беше подложена на обстрел тази вечер, по време на посещението на Гутериш, съобщава Франс прес. Подпалена е била при обстрела най-малко една сграда. Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди в Телеграм, че са нанесени два удара по квартал на столицата.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба определи този обстрел като отвратителен варварски акт, предаде Франс прес. "Чрез този отвратителен акт на варварство Русия показва още веднъж своето отношение към Украйна, Европа и света", заяви в Туитър Кулеба.

По време на посещението си в украинския град Буча, преди да се срещне със Зеленски, Гутериш подкрепи разследването на Международния наказателен съд за военните престъпления, извършени в града, отбелязва ДПА. Важно е всички тези ужасяващи неща да бъдат разследвани щателно и да бъде потърсена сметка на отговорните, подчерта генералният секретар на ООН, като призова Русия да сътрудничи на съда.

Гутериш посети и градовете Бородянка и Ирпин, които също бяха засегнати тежко от руски нападения. И в трите града след изтеглянето на руските войски бяха открити множество мъртви цивилни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари