Гудронът от старото сметище отрови жителите на кв. "Изток" в Русе

0
Гудронът от старото сметище отрови жителите на кв. "Изток" в Русе
Видео: БГНЕС

Гудронови ями от старото сметище на Русе създават екологична опасност за населението в района. Част от опасното вещество, което се получава при преработката на нефтени продукти, е избило и е потекло по пътя, а заради горещините миризмата е непоносима.

Хората, които живеят и работят в района, разказват, че проблемът продължава вече няколко години, но без да има трайно решение. Те многократно са подавали сигнали на тел.112, откъдето са изпращали експерти от РИОСВ. Гудронът е бил изгребван и прехвърлян обратно на сметището до следващия път, когато избива и потича навън. Магдалена Иванова обяснява, че нейни служители са ходили да дърпат с камион полицейска кола, която е затънала в гъстата черна смес. На пръв поглед то изглежда като асфалт, но е достатъчно малко да постоиш, за да затънеш. Преди време са вадили също възрастен мъж, затънал до кръста, а навремето цял булдозер е потънал и останал в ямата.

В района има и много вили, които се обитават постоянно, а мястото се ползва и за паша на животни. Много често кравите и козите потъват в гудрона и се налага да се поставят дървени подложки, по които да бъдат извадени. Иван Вълчев обяснява, че хората няма откъде да се приберат, когато веществото се разтече по пътя, а при температури над 30 градуса то се нагрява толкова силно, че мирише ужасно.

Всъщност гудроновите ями датират още от времето на силната химическа промишленост в Русе, когато веществото е било извозвано до сметището и изхвърляно там. Някои от ямите са запръстени, други не са, а постепенно количествата са станали прекалено големи за капацитета на сметището. Общината е добре запозната с проблема и затова от две години се опитва да кандидатства с проект за рекултивация на депото. Зам.-кметът по комуналните дейности Свилен Иванов днес отиде на място, за да види каква е ситуацията.

"Многократно съм предупреждавал, че това е жива бомба. Гудроновите езера, които са натрупани с годините, пробиват под почвата и не могат да бъдат спрени. Преработихме на няколко пъти проекта за рекултивация на старото сметище по ПУДОС, внесли сме абсолютно всички документи и много се надявам до края на седмицата най-после проектът да бъде подписан. Не искам да си помисля, особено в тези горещини, които предстоят, да стане нещо, да се запали сметището -просто не само Русе, а и Гюргево ще усетят", коментира Иванов. Поръчката е на стойност 24 млн.лв. и предвижда да се запечатат всички отпадъци с панели, след което в продължение на три години да се направи залесяване със зелена растителност, за да няма опасност нито за хората, нито за нивите.

Още утре ще започне изгребването на гудрона от пътя и ще бъде прехвърлен отново на сметището, каза още зам.-кметът Свилен Иванов.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари