Турция предлага четиристранна среща по въпроса за Нагорни Карабах

0
Все още не сме получили отговор на предложението, каза Реджеп Ердоган
Все още не сме получили отговор на предложението, каза Реджеп Ердоган Снимка: ЕПА / БГНЕС

Все още не сме получили отговор на предложението, каза Реджеп Ердоган

Турция е предложила да бъде организирана четиристранна среща по въпроса за Нагорни Карабах с участието на лидерите на Армения, Азербайджан, Турция и Русия, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът е заявил, че освен варианта за среща в тристранен формат под ръководството на Турция, е била предложена и възможна четиристранна среща между лидерите на страните, които, както той посочи, имат отношение към проблема.

"Предадохме им нашето предложение за тристранна среща под наше ръководство. Направихме и четиристранно предложение. С други думи, нека да проведем такъв разговор като четиристранна среща, не с лидери, които нямат нищо общо с тези места, а с (президента на Русия Владимир) Путин, (президента на Азербайджан Илхам) Алиев, мен и (премиера на Армения Никол) Пашинян, които са свързани с този въпрос. Направихме такова предложение, за да можем да предприемем съответната стъпка. Все още не сме получили положителен или отрицателен отговор", каза Ердоган, цитиран от БТА.

Турският лидер добави, че отново ще обсъди темата с азербайджанския си колега Алиев, както и че Анкара ще продължи да следи ситуацията отблизо.

Армения и Азербайджан водиха две войни за контрола над Нагорни Карабах, планинска територия, населена предимно с арменци, но международно призната като част от Азербайджан.

Напрежението ескалира отново от началото на юли, когато Азербайджан затвори движението по Лачинския коридор, единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, причинявайки недостиг на стоки от първа необходимост в анклава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари