Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20

1
Откриха срещата на Г-20 в Делхи
Откриха срещата на Г-20 в Делхи Снимка: ТАСС / ЕПА / БГНЕС

Откриха срещата на Г-20 в Делхи

Африканският съюз е приет за постоянен член на Г-20, каза индийският премиер Нарендра Модри във встъпителната си реч, с която откри срещата на Г-20, която ще протече този уикенд в Делхи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Моди покани председателя на Африканския съюз Азали Асумани да заеме мястото си на масата на лидерите от Г-20 в качеството си на представител на постоянен член на обединението.

"С всеобщото одобрение каня председателя на Африканския съюз да заеме мястото си като постоянен член на Г-20", каза индийският лидер във встъпителната си реч, предаде Франс прес.

В речта си Моди каза още, че светът страда от "криза на доверието".

"В света има огромна криза на доверието. Войната задълбочи този дефицит на доверие. След като успяхме обаче да преодолеем ковид, значи ще можем да се справим и с тази криза на взаимното доверие", изтъкна индийският премиер.

Африканският съюз, който е континентално обединение с 55 държави членки, сега е със същия статут като Европейския съюз, който досега беше единственият регионален блок с пълноправно членство в Г-20. Досега Африканският съюз беше "поканена международна организация".

"Приветстваме Африканския съюз като постоянен член на Г-20 и силно вярваме, че включването на Африканския съюз в Г-20 ще допринесе значително за справянето с глобалните предизвикателства на нашето време", се казва в проекта за декларация на срещата в Делхи, до който си гарантира достъп Ройтерс.

Очаква се на срещата да бъдат обсъдени въпроси като предоставянето на повече заеми на развиващите се страни от мултилатерални институции, реформирането на международната дългова архитектура, регулацията на криптовалутите и въздействието на геополитиката върху продоволствената и енергийната сигурност.

Проектът за декларация е дълъг 38 страници, като в него има параграфи, посветени на климатичните изменения и реформите на мултилатералните банки за развитие. Параграфът, озаглавен "Геополитическа ситуация", е оставен празен, което според Ройтерс е отражение на дълбокото разделение между членовете на Г-20 по отношение на войната в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари