Група мигранти предизвика спор къде минава границата между Гърция и Турция

0
Гръцки депутати искат разяснения за суверенитета на островче в река Еврос (Марица) на гръцко-турската граница
Гръцки депутати искат разяснения за суверенитета на островче в река Еврос (Марица) на гръцко-турската граница Снимка: АНА-МПА

Гръцки депутати искат разяснения за суверенитета на островче в река Еврос (Марица) на гръцко-турската граница

Седем депутати от гръцката опозиционна партия СИРИЗА са изпратили запитване до компетентните министри от правителството на Кириакос Мицотакис, в което искат разяснения за суверенитета на островче в р. Еврос (Марица) на гръцко-турската граница, където през последните дни се разигра криза с поне 38 бедстващи мигранти от Сирия и Палестина, съобщават гръцките медии.

Случаят датира поне от 11 август, когато се появиха информации за бедстващи мигранти на островче в реката, която разделя Гърция и Турция. Тогава гръцките власти отговориха, че островчето е турска територия и са уведомили турските власти, за да окажат помощ на мигрантите.

На 16 август 38 мигранти бяха открити на гръцка територия, като според официалната информация те са преминали в Гърция на 14 август и са открити южно от първоначално обявените им координати. Според показанията им, обявени от гръцките власти, те били принудени със заплахи от турските сили за сигурност да преминат на гръцка територия, а едно дете на 5 години е починало, още докато се намирали от турската страна.

В запитването на СИРИЗА, подписано от бившия министър на външните работи Йоргос Катрунгалос, се поставя обаче въпросът защо островчето, за което правителството твърди, че е турско, е вписано в гръцкия кадастър като собственост на гръцката държава. Те питат дали вписването в кадастъра е в противоречие с данните на географската служба на армията и настояват, ако действително данните на армията сочат, че според протокол от 1926 г. островчето е в Турция, да бъдат внесени в парламента. Опозиционните депутати питат правителството дали смята островчето за гръцка територия, както е записано в кадастъра, и дали смята да осигури гръцкия суверенитет върху него, или ще поиска промяна в кадастъра. Накрая те питат министрите какви ще са последствията за гръцкия суверенитет от искането за намеса от турските власти, което е отправило гръцкото правителство.

В изявление днес гръцкото министерство на външните работи определи инцидента като пореден опит на Турция да използва миграционния и бежанския проблем, като евентуално създаде и граничен спор.

„Спрямо това ново покушение срещу националните ни интереси са необходими разум и отговорност от всички политически сили на страната ни, вместо опит за превръщане на темата в поле за партийно противопоставяне от част от опозицията“, се казва в изявлението, цитирано от АНА-МПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари