Гърция изпраща 400 полицаи на границата с Турция

0
Целта е "да се засилят като предпазна мярка полицейските патрули" по протежение на река Еврос
Целта е "да се засилят като предпазна мярка полицейските патрули" по протежение на река Еврос

Гърция ще изпрати "като предпазна мярка" до петък 400 полицаи на сухопътната си граница с Турция, за да попречи на евентуален приток на мигранти, предаде АФП, като се позовава на информация, получена от дирекцията на полицията.

Целта е "да се засилят като предпазна мярка полицейските патрули" по протежение на река Еврос /Марица/, по която минава сухопътната граница с Турция, посочи за АФП Теодорос Хронопулос, говорител на дирекцията на гръцката полиция.

"Няма нищо извънредно, което ни безпокои, това, което ни безпокои винаги, е нашата сигурност", посочи пред медиите гръцкият министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, който днес посети префектурата Еврос, за да разговаря с местните власти.

Той уточни, че 400-те полицаи ще бъдат разположени в района на река Еврос, какъвто беше случаят преди пандемията преди три месеца, когато се стигна до ескалация на напрежение с Турция.

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос спомена вчера в предаване по телевизия Скай възможността за нов миграционен "натиск" върху сухопътната граница с Турция след отслабването на епидемията от COVID-19, след потока от мигранти в района на Еврос в края на февруари.

Турция, която тогава търсеше подкрепа в Сирия, обяви на 29 февруари, че няма да спира вече мигрантите да преминават в Европа.

С помощта на Анкара хиляди кандидати за убежище веднага се струпаха на малкия гръцки граничен пункт Кастаниес /Пазаркуле - от турска страна/, който оттогава остава затворен.

Атина поиска тогава и получи европейска помощ, за да попречи на кандидатите за убежище да преминат границата. Случаи на незаконно отблъскване на мигранти бяха осъдени от правозащитни организации.

Около сто европейски полицаи, изпратени през март от Европейската гранична агенция /ФРОНТЕКС/, останаха в района.

Пандемията от коронавируса принуди Турция да отстъпи в края на март и Анкара върна кандидатите за убежище, струпани на гръцко-турската граница, в лагери във вътрешността на страната.

Но напрежението между двете съседни страни, членки на НАТО, се поднови наскоро, отбелязва АФП.

В неделя гръцкият външен министър Никос Дендиас се наложи да опровергава статии в печата, съобщаващи за присъствие на турски войници на малка гръцка зона по протежението на река Еврос, където Атина сега удължава ограда, за да попречи на преминаване на мигранти на нейна територия.

Министърът просто допусна в интервю за телевизия Скай, "че е имало присъствие на турските сили на малък терен по протежение на река Еврос, където беше в ход подготовка от страна на гръцката армия за удължаване на оградата".

Атина е отказала да даде на Анкара GPS координатите на удължението на оградата, според министъра.

В събота гръцкото министерство на отбраната заяви също, че "гръцката територия не е била окупирана в нито един момент от чуждестранни сили".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари