Грипът клекнал на коронавируса

1
Четири нови грипни вируса ще се смесят в близките седмици с инфекцията от коронавирус
Четири нови грипни вируса ще се смесят в близките седмици с инфекцията от коронавирус Снимка: БГНЕС

Единични случаи на грип има само в 4 държави от ЕС

Неразпространението е и заради дезинфекцията

До седмица ще имаме първите случаи и у нас, прогнозира проф. д-р Тодор Кантарджиев пред “Труд” 

Коронавирусната епидемия от COVID-19 постави обичайния за сезона грип в режим на изчакване. Това показват данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията с разпространението на инфлуенца в държавите от Европейския съюз. Коронавирусът е спрял сезонната епидемия и буквално грипът е клекнал на COVID-19, казват лекарите, използвайки футболен жаргон.

Единствената причина в рамките на ЕС в много малко държави да има незначителен брой заболели от грип са засилените противоепидемични мерки срещу COVID-19, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че в референтната лаборатория пристигат всяка седмица над 250 проби за грип А и грип Б, но до този момент няма констатирани случаи на заболели. Засечени обаче са ко-инфекции на COVID-19 в комбинация с риновирус.

Преди седмица регистрирахме и респираторен синцитиален вирус, обичайно до две седмици след него, се установяват и случаи на грип. Този вирус е изключително опасен за недоносени бебета и възрастни хора”, подчерта проф. Кантарджиев. По думите му обаче този сезон няма да има обичайната епидемия от грип.

В момента единични случаи на грип се наблюдават във Великобритания, Северна Ирландия, Португалия и Словакия. Активността на грипа продължава да бъде ниска през настоящия зимен сезон, се казва в седмичния бюлетин на Flu News Europe, която е съвместна платформа за мониторинг на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация.

Експертите анализират внимателно данните за сезонния грип и потвърждават, че сравнително малкото случаи на COVID-19 се дължат на противоепидемичните мерки и ограничения, които държавите са наложили в момента.

Ако ситуацията беше нормална, като през предишни години, вече трябваше да станем свидетели на стотици случаи на грип, както в Европа и извън нея, се казва във вирусологичен анализ на френски лекари, публикуван от Ройтерс.

Експерти допускат, че суперинфекцията от коронавирус може да е отключила механизъм, чрез който организмът на човека да създава силна имунна защита и да убива другите патогени.

Учените развиват и тезата, че профилактиката с витамини и минерали, засилената дезинфекция на обществените места, както и ползването на лични предпазни средства също са повлияли на неразпространението на грипните вируси.

Данните за грипа за сезон 2020-2021 трябва да се тълкуват с повишено внимание, категорични са вирусолозите.

Прогноза

Следят внимателно числата за следващите 10 дни

Четири нови грипни вируса ще се смесят в близките седмици с инфекцията от коронавирус. Това са грипните щамове “Гуангдонг-Маонан” (Guan-gdong-Maonan), “Хонг-Конг” (Hong Kong), “Вашингтон” (Washington) и “Пукет” (Phuket). Вирусолозите ще следят с особено внимание данните за грипни случаи в периода от 29 декември до 8 януари, когато е възможно увеличаване на разпространението на инфлуенца. Новогодишните парзници са повод за събиране на повече хора на едно място и това може да допринесе за увеличаване на грипната зараза.

Доцентът имал антитела, прекарал COVID-19 безсимптомно

Д-р Атанас Мангъров: Няма да се ваксинирам

Според Борисов, Мангъров ще се ваксинира публично

Да се ваксинирам е все едно да се изхвърли ваксина в кофата”. Така отговори на въпрос на “Труд” “Ще се ваксинирате ли публично” шефът на КОВИД-отделението към Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

Повод да потърсим доц. Мангъров бе коментарът на премиера Бойко Борисоив, че и доц. Атанас Мангъров е 100% “за” ваксините и ще се ваксинира, а желанието на министър-председателя е това да се случи публично.

Доц. Мангъров обясни, че тест, който си направил преди две седмици, показал, че има антитела и това прави ваксинирането му излишно. Подобен казус има и с премиера Бойко Борисов, който преболедува COVID-19. За разлика от него, срещата на доц. Мангъров с коварния вирус била безсимптомна.

Доц. Мангъров отново повтори тезата си, че за да настъпи успокоение от пандемията около 70% от населението на страната трябва да изгради антитела. Това може да стане по два начина - чрез ваксина или след среща с вируса.

Според него е абсолютно излишно хората с антитела да се ваксинират. Той обясни, че при тях т. нар. “клетки на паметта” остават в готовност и при повторна среща с вируса реагират.

Според Мангъров е добре човек да си направи тест за антитела, преди да предприеме стъпката с поставяне на ваксина срещу COVID-19. Ако този човек има антитела, той само ще изхаби ваксината и може да получи негативни ефекти от нея. Но ако човек е на възраст, има придружаващи заболявания и не е карал вируса, пред него стоят две възможности - да го изкара по дивия начин, с риск да загине, или да се ваксинира, като преди това подпише информирано съгласие.

Прехвърлят информация на нови сървари

Аптеки спряха да обслужват пациенти по НЗОК

Аптеки масово отказваха по Коледните празници да изпълняват рецепти на пациенти по здравна каса, установи проверка на “Труд”. Оправданието на фармацевтите е, че имало срив в сървъра на НЗОК.

Срив в системата няма, увериха от касата. От 24 декември се извършва прехвърляне на информацията от старите сървъри, съобщиха пред “Труд” от ръководството на НЗОК. Оттам са предупредили регионалните каси, че аптеките трябва да работят в офлайн режим, до 9 часа на 29 декември, когато се очаква системата отново да тръгне. Повечето фармацевти обаче са предпочели да отказват да изпълняват рецепти, за да си спестят усилията допълнително да правят справки по вече изпълнени рецепти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари