Грешки на ДАНС попречили на предаване на подкуп

0
Нещо се случи, нямам спомен, каза днес пред съд служителка на ДАНС
Нещо се случи, нямам спомен, каза днес пред съд служителка на ДАНС

Димитър Влахов, шеф в ДАНС, е станал причина за осуетяване на акцията по задържането с подкуп на съдия Николай Стефанов от Районен съд Русе, защото се заблудил от отблясък на светлината и тъмните дрехи на основния свидетел. Това призна лично Влахов в показанията си пред Софийския градски съд (СГС), а днес негова колежка изобщо не успя да си спомни какво се е случило, пише Planbe.bg.

Според обвинението съдията е поискал и на 14 февруари т.г. опитал да вземе подкуп от 1000 лева от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение между защитника и прокурор Христо Матев. С него подзащитният на Стефанов – 17-годишният Мартин – се признава за виновен за грабеж на 32 лева, за което страните се споразумяват за 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок.

Въпреки че в деня на задържането адвокат Свилен Стефанов се среща със съдията в неговия автомобил и носи белязани банкноти, до предаване на подкуп така и не се стига, заради прибързания арест. Това е и причината обвинението да стига само до поискан подкуп и опит да бъде взет. В показанията си пред съда Влахов казва, че по предварителен план трябвало да се пристъпи към арест, едва след като адвокат Стефанов слезе от колата.

Когато автомобилът се приближил обаче шефът в ДАНС не успял да види, че основният свидетел е още в колата.

„Стори ми се, че на предна дясна седалка няма никой. Дали отблясъкът на светлината, дали защото адвокатът беше облечен, както по-късно видях, с тъмни дрехи, взех незабавно решение и съгласно предварителния план трябваше да пристъпя към спиране на автомобила и задържане“, казва пред съда Влахов. След като не видял, че до шофьора има човек, той спрял колата, разперил ръце и извикал: „Стой! ДАНС!“.

Така съдия Стефанов се досетил, че акцията е за негово задържане с подкуп, подкарал бързо колата, но впоследствие спрял и бил задържан. От показанията на свидетелите и днес стана ясно, че магистратът не е подозирал, че ще бъде задържан, без да има предаване на пари.

„Свилене, ти ме предаде! Кажи къде са парите“, крещял съдията към адвоката, след като бил задържан. На предишното заседание пък стана ясно, че белязаните пари са били в джоба на панталона на адвоката и си останали там до края на операцията, вместо да отидат в ръцете на обекта на спецоперацията – съдия Стефанов.

Днес свидетелката Галина Петкова от ДАНС, която също е присъствала на акцията, не си спомни защо арестът е станал прибързано. Тя била в кола на ДАТО, от която агентите слушали със СРС и наблюдавали срещата между адвоката и съдията. Именно те трябвало да известят Влахов и останалите, които да задържат Стефанов. Петкова също потвърди, че задържането трябвало да се осъществи след предаването на парите.

„Нещо се случи, някой скочи пред колата, нямам спомен…И колата тръгна“, каза Петкова. По думите ѝ, съдия Стефанов бил убеден, че парите са оставени в колата му и затова след ареста крещял към адвоката и питал къде са.

Повече от служебни отношения между адвокат и съдия

Отношенията между адвокат Свилен Стефанов и съдия Николай Стефанов са били повече от служебни, стана ясно и от разпита днес на русенския адвокат Саид Махмуд. Още на предишното заседание основният свидетел беше заявил, че подсъдимият преди няколко години му поискал 3000 лева назаем, защото съпругата му била болна. Адвокат Стефанов дал парите, но съдията му се изплатил със закъснение. Това потвърди днес и Махмуд, който работел в една кантора с адвокат Стефанов. За своите отношения с подсъдимия, Махмуд каза, че били служебни, но в объркания си разказ пред съда призна, че съдията го е търсил като посредник, за да се свърже с адвокат Стефанов. Освен това съдията му помогнал преди време „да си инсталира Windows-a“.

След като потвърди за заема, който адвокат Стефанов дал на съдията преди години, Махмуд каза, че магистратът поискал и от него пари назаем, но той го препратил отново при Свилен Стефанов.

Иначе, и Махмуд, и Свилен Стефанов потвърдиха пред съда слуховете, че съдията искал подкупи. За такива данни говори на миналото заседание и Димитър Влахов, но по думите му, не били събрани достатъчно доказателства.

„Ако не се оправиш с него, клиентите го отнасят здраво, балтията е яка“, каза Махмуд днес, но не успя да даде дори един пример, в който да се е случило нещо подобно с негов или с клиент на негов колега. Той заговори и за натиск, който му бил оказан, за да промени показанията си. Тази принуда толкова го изплашила, че се замислил да прекрати кариерата си като адвокат. Натискът идвал дори от негови колеги адвокати, но свидетелят отказа да назове и едно име, въпреки настоятелните питания на съдия Ралица Манолова и на пояснението, че може да не отговаря на въпрос само, ако с отговора си уличава себе си или свой близък в престъпление.

На предишното заседание Свилен Стефанов уверено заяви, че е масова практика адвокатите да питат предварително съдиите дали ще одобрят споразумение с прокуратурата. В конкретния случай споразумението е било постигнато още преди изтичането на 72-часовия арест на обвиняемия. По този въпрос Махмуд каза днес, че за втори път чува за такава практика, но на него не му се било случвало, въпреки че 30% от делата му приключвали със споразумения.

Подобна практика отрече и адвокат Лиляна Владимирова, която си спомни само за един такъв случай. Тя обаче никога не си позволявала да говори със съдии, защото приемала това за фамилиарност.

Източник: Planbe.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари