Гръцките банки се нуждаят от нови 14 милиарда евро

0
Четирите водещи банки на Гърция се нуждаят от набиране на още 14.4 милиарда евро капитал, за да бъдат стабилизирани
Четирите водещи банки на Гърция се нуждаят от набиране на още 14.4 милиарда евро капитал, за да бъдат стабилизирани

Четирите водещи банки на Гърция се нуждаят от набиране на още 14.4 милиарда евро капитал, за да бъдат стабилизирани. Това според агенция "Блумбърг" е заключението на Европейската централна банка след оценка на състоянието им и подлагането им на т.нар. стрес тест, предаде Дневник.

Съобщението на ЕЦБ от събота показва, че допълнителни 9.2 млрд. евро ще са нужни съгласно оценката на качеството активите National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA и Alpha Bank AE

Стрес тестовете определят нужда от още 4.4 млрд. евро при базов сценарий за развитие на икономиката и недостиг от 14.4 млрд. евро при симулиране на криза.

До 6 ноември, петък, четирите банки трябва да представят на ЕЦБ плановете си за рекапитализиране с цел създаване на "буфери" срещу бъдещ макроикономически шок.

Стабилизирането на банковата система е първата мярка за рестартиране на икономиката, намираща се в състояние на рецесия и контрол над достъпа и движението на капитали.

Днес вечерта парламентът трябва да гласува внесен от правителството проектозакон, съгласно който банките ще поискат първо от акционерите и облигационерите си доброволно да помогнат за запълване на установения недостиг и чак след това ще могат да се обърнат към специалния фонд от 25 млрд. евро, договорен от премиера Алексис Ципрас с международните кредитори.

Националният фонд за финансова стабилност, известен като  HFSF, ще може да запълва дефицита на всяка банка с комбинация от нови акции или дългови облигации, но тези акции ще предоставят и пълни права за гласуване в органите на банката. И в момента HFSF контролира мажоритарни пакети във всички гръцки банки с изключение на Eurobank, където дялът е 35.4%.

Това ще бъде третото поред спасяване на гръцките банки от избухването на кризата през 2010г. То трябва да приключи до края на годината, защото от началото на 2016 г. влизат в сила нови правила в еврозоната, съгласно които цената за слабостите на банките се плаща първо от акционерите и притежателите на издаван от тях дълг.

"Уолстрийт джърнъл" написа още в петък, че общият размер на новите капиталови изисквания ще бъде в рамките на 15 млрд. евро, от които банките трябва да наберат от частни инвеститори 5-6 млрд. евро. Други 3 млрд. може да дойдат от операции по суапове на облигации, поради което в крайна сметка може от публичните фондове да има нужда от около 7-8 млрд. евро, което не е чак толкова стресираща сума.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари