Банките няма да разпределят печалба, очакват лоши кредити

0
БНБ нареди да не се изплащат дивиденти за 2020 година
БНБ нареди да не се изплащат дивиденти за 2020 година Снимка: БГНЕС

Българската народна банка прие решение, с което задължава всички банки в България да капитализират цялата си печалба

Така общата сума от 789 млн. лв. ще се използва като буфер срещу бъдещи проблеми с нарастване на лошите кредити, вместо да бъде разпределена като дивидент за акционерите, в голяма степен чуждестранни финансови институции, пояснява economic.bg

Изчисленията на централната банка показват, че капитализирането на цялата печалба на банковия сектор в България ще увеличи с 1.23 процентни пункта адекватността на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) на системата до 23.1% при равни други условия. Това пък допълнително укрепва капацитета на банките да поемат загуби при възможно влошаване на качеството на кредитните портфейли, пише в мотивите към решението на БНБ.

Положителният капиталов ефект от капитализирането на печалбата на банките превантивно намалява чувствителността им към реализирането на кредитен риск, поддържа стабилността на банковата система и създава условия банките да продължат да изпълняват функцията на финансово посредничество чрез предоставянето на кредити за икономиката и домакинствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук