ГРАО: Мартин Божанов има две ЕГН-та поради техническа грешка

0
Системата с ЕГН е въведена през 1977 година, преди това данните са събирали анкетьори
Системата с ЕГН е въведена през 1977 година, преди това данните са събирали анкетьори

Системата с ЕГН е въведена през 1977 година, преди това данните са събирали анкетьори

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предостави информацията, с която разполага за Мартин Ангелов Божанов и неговият единен граждански номер (ЕГН), съобщиха от пресцентъра на МРРБ, предаде БТА.

По акт за раждане Мартин Ангелов Божанов е роден на 21 март 1973 г. В Акта му за раждане е записано, че съобщението до общината е от 22 март 1973 г.,

Лицата, родени през 1973 г., не са получавали автоматично единен граждански номер (ЕГН), уточняват от МРРБ. Системата с ЕГН е въведена през 1977 г. Тогава анкетьори са минавали по домовете, за да събират информация за българските граждани с цел създаване на Единни граждански номера. По-късно е констатирано, че при тази първична анкета са допуснати грешки.

Съгласно електронния регистър на населението – Национална база данни „Население“, за лицето Мартин Ангелов Божанов има следната информация: До 01.03.1999 г. лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на ЕГН 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

От ГРАО припомнят, че ЕГН се състои от десет цифри. Първите шест цифри показват датата на раждане на лицето, деветата цифра обозначава пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена. При смяна на ЕГН последните четири цифри са контролни и се сменят служебно. Това е причината последните пет цифри от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са променени.

Проверката на ГРАО е установила, че още през 1992 г. в актовете по гражданско състояние във връзка със сключен граждански брак и раждането на наследник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Той има сключени общо четири граждански брака и регистрирани три развода с ЕГН 730321ХХХХ. ГРАО не разполага със съдебно решение с мотиви за промяна на ЕГН на лицето Мартин Ангелов Божанов.

Процедурата по промяна на ЕГН започва след получаване на съдебно решение за промяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при изпълнение на задълженията си, установи несъответствие между датата на раждане, вписана в акта за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола. Заявления за услуги по гражданско състояние се подават и получават от общинските администрации, а не от ГРАО.

Причините за смяна на ЕГН могат да бъдат несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в неговия единен граждански номер. В Регистър на населението – Национална база данни „Население“, има запис за 94 452 лица с коригиран ЕГН (сменен ЕГН на лицето) към 09.02.2024 г.

Към момента служители на МВР не са извършвали проверка на място в ГРАО по изясняване на наличната фактология за Мартин Ангелов Божанов, съобщават още от МРРБ.

Днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че представители на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) проверят в ГРАО кой, как и на какво основание е извършил смяна на фамилното име и на последните пет цифри от ЕГН-то на Мартин Божанов.

БТА припомня, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. На 7 януари от прокуратурата влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Мартин Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както - дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. В хода на разследването стана ясно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    1234
    Разбира се, то никой не е и предполагал, умишлено и целенасочено е станало! Вие съвсем вземате хората за овце и за това лека полека ще останат само такива в милата ни България! На затриване отиват нещата. Нищо не работи в полза на обществото, а обслужва само шепа таргаши. Огромен дял на сивата икономика, значителен дял на броя на пенсионерите, а работещите на светло са все по- малко. Масово осигуряващите са на 4 часа или на минималната работна заплата. Ако не се въведе ред на затриване отиват нещата. Изборите нищо не променят, хората загубиха вяра! Медииното внимание и насочване на прожекторите към Пеевски, Десислава Атанасова конституционен съдия. Това бои трябвало да е срамно и унизително за всеки съдия там, вярвам,че са останали хора с висок морал в ВКС.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари