Как едно сменено ЕГН осигурява чисто досие?

0
Мартин Божанов - Нотариуса е сменил ЕГН-то и фамилното си име
Мартин Божанов - Нотариуса е сменил ЕГН-то и фамилното си име Снимка: кадър You Tube / АКФ

Мартин Божанов - Нотариуса е сменил ЕГН-то и фамилното си име

Това потвърди вътрешният министър Калин Стоянов, предаде БНТ.

Смяната на единния граждански номер, както и на фамилията е извършена със съдебно решение преди 2000 година.

В края на 90-те, още ненавършилия 30-годишна възраст Мартин Божанов сменил ЕГН-то си. Така в новите му документи за самоличност впоследствие е записано, че вместо на 22 март е роден ден по-рано. Промяната най-вероятно е станала по съдебен път. В периода, в който Божанов е сменил ЕГН-то си, това е било нещо като мода в престъпния свят, за да може да се изчистят свидетелствата за съдимост на закононарушители. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че още докато е бил директор на ГДБОП се е работило активно по случая "Нотариуса", а всички документи са предадени на прокуратурата. В МВР текат спешни проверки, а първите резултати се очаква да станат ясни в понеделник.

ЕГН - три букви и 10 цифри. Уникален номер, който е основният идентификатор в страната. През него минават безброй проверки, включително за криминални регистрации и за съдимост. В Националната база данни "Население" е записано, че към 9 февруари близо 95 000 души у нас са с коригирано ЕГН. Сред тях е бил Мартин Божанов. Промяната е извършена със съдебно решение преди 2000 година.

"Извършена е промяна в ГРАО на фамилното име на Мартин Ангелов Божанов, като преди това той е бил Мартин Ангелов Ангелов. Като освен промяна във фамилното име, имаме промяна и на последните пет цифри от ЕГН-то на Мартин Божанов", каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Прави впечатление, че с новото си ЕГН Божанов дори е роден ден по-рано, освен че се променят и цифрите, които носят информация за място на раждане, пол и родители.

"Сега предстои в спешен порядък да извършим проверка на място в ГРАО, за да установим кой, как, по какъв начин и с какви мотиви и на какво основание е станало това", коментира Стоянов.

Смяната на имената и ЕГН-то става след като в средата на 90-те Божанов е бил осъден за кражби и телесни повреди. Предстои да се проверява дали след промяна е ползвал и старата си самоличност. През 2008 г. съдът е постановил отнемане на имущество на Божанов в размер на 430 хиляди лева за извършване на множество измами. Присъдата е след разследване на комисията "Кушлев", водено по първото му ЕГН. Изненадващо за създателя на комисията по-късно Нотариусът се оказал с чисто досие, което според Кушлев е напълно възможно да е заради смененото ЕГН.

"След това той получава документ, че никога не е бил предмет на... Това не го прави комисията. Това е огромен пропуск и корупция в системата, системата, която съществува у нас", коментира проф. Стоян Кушлев - бивш председател и създател на КПКОНПИ.

Според източник на "По света и у нас", който вече е извън системата, може се види в базата данни на МВР, че един човек е сменил ЕГН-то си. Има опция да се провери какви са регистрациите на човека със старото ЕГН. В някои случаи обаче тази опция е недостъпна за обикновените служители, твърди източникът ни. Дали става дума за моментна грешка с базата данни - източникът ни не се ангажира с коментар. Голяма част от променените ЕГН-та са в периода на 2000 г., когато това не е било екзотика, а мода.

"Покрай черните печати, които се слагаха на българските паспорти по всякакви поводи - и криминални, проститутки, сводници, крадци на коли имаха подобни инциденти и обикновени български незаконно работещи граждани. Обикновено собственикът на ЕГН отиваше и казваше "Аз не съм роден на 22-ри, а на 21-ви", както е в случая с Мартин Божанов", каза Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията.

"Това се доказва със свидетелски показания, най-вече от родители, по права, възходяща и низходяща линия. Основно се прави от осъдени вече лица, които имат нужда от чисто съдебно минало, а именно да имат свидетелство за съдимост, където пише неосъждан или ако има някакво преследване, т. е. бъде издирван, той да не бъде вече издирван", обясни Петромир Кънчев - адвокат, "Правосъдие за всеки".

"Вие като имате съответния канал в съда през мога само да предполагам дали е с плащане, дали е през лични познанства", каза Тихомир Безлов - Център за изследване на демокрацията.

Българското законодателство описва реда за промяна на ЕГН. Предвидено е това да бъде възможно при вписана в него грешна дата на раждане или пол, който не съответства на реалния. В миналото това е използвано за пряк път към ново и чисто съдебно минало, който минава през малките съдилища на страната.

"В един момент съдът се усеща и започва да изисква служебно да се предостави свидетелството за съдимост на лицето, дали до момента на това лице със старото ЕГН, което уж е сбъркано, то е с някакви висящи дела или е осъждано вече", обясни Петромир Кънчев - адвокат, "Правосъдие за всеки".

За Мартин Божанов винаги обаче е имало кратък път и множество вратички за заобикаляне на правилата, според експертите - напълно невъзможни за хора без мощен гръб. Каква е била анатомията на задкулисието - всички погледи са към разследващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Професионалиста
    Не е открил топлата вода.Много преди него наши русенски етнически съграждани си бяха сменяли егн-тата.Питайте изпечени стари криминалисти от Русе.Не пита никой защото ако се разговорят за други работи никак няма да стане добре.Доста насрани задници ще лъснат където днес са на чело на деня.Мирише яко в Туна Вилает.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари