Граничар уговарял с чат през смартфон подкуп от 5000 долара

0
Използваната от граничаря софтуерна програма "Блекбери месинджър" била трудна за проследяване
Използваната от граничаря софтуерна програма "Блекбери месинджър" била трудна за проследяване

Подкупите, които граничният полицай Юлиян Узунов получавал от трафиканти на бежанци, за да бъдат пропускани необезпокоявано са били уговаряни с чат и видеоразговори, пише "Телеграф". 

Използваната от него софтуерна програма "Блекбери месинджър" за смартфон била трудна за проследяване, казват експерти.

Младши разузнавачът от Свиленград, награден с приза "Полицай на годината" през 2010 година беше арестуван в понеделник, след като прибрал рушвет от 5000 долара до казино в града. 

Според обвинението той е бил координаторът на група от петима полицаи, занимаващи се с трафик на чужденци. Юлиян имал водеща роля, защото водил разговорите с каналджии зад граница и уговарял преминаването на бежанци от браздата.

На всеки чужденец първоначално исканата сума била 300 евро, след което тарифата скочила на 500. Срещу парите граничарите правели коридор, след което обещавали настаняване в лагер и получаване на статут. 

Парите се плащали при пристигане в центъра за чужденци. Граничарите прекарвали бежанците през участъци, които не се охраняват с камери. Цялата схема, както и ролята на Юлиян, описал най-подробно свидетелят Кадиров. В престъпната схема Узунов не бил сам - освен него бяха задържани още четирима от Гранично полицейско управление-Свиленград - зам.-шефът на ГПУ-то Стойчо Димитров, началниците на групи Иван Иванов и Евгени Тишков, както и Маргарит Гьорчев. Те обаче бяха пуснати под гаранции впоследствие, а прокуратурата поиска постоянен арест само за организатора Узунов.

Вчера в съда Узунов бе доведен със синина на окото, имал и рана на крака. В съдебната зала изглеждаше притеснен и говореше плахо. 

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари