"Грандиозното" шоу в Пловдив се оказа голямо разочарование

1

Малко доволни и повече разочаровани бяха хилядите, дошли на официалното откриване за Пловдив 2019 снощи.

Одеялата с логото свършиха за 10 минути и станаха причина желаещите да се изпокарат. До пощата звукът беше нисък и много гости, дошли специално от други градове, коментираха ядосано, че нищо не чуват. "За 3 милиона - толкова", саркастично им отговаряха пловдивчани, обобщава пловдивският вестник "Марица".

Официалното откриване на шоуто "Ние сме всички цветове" започна с дълга реч на кмета Иван Тотев. Той припомни, че Пловдив е майката на всички градове и напълно заслужено е европейска столица на културата. Появата му бе посрещната с леки освирквания.

В речта си кметът припомни, че Пловдив е най-динамично развиващият се град. “Дори сега сме обградени от кранове”, каза той. След него на сцената се качи еврокомисарят Мария Габриел, която припомни огромните културни постижения на града .

Хилядната публика героично слушаше двете речи, брулена от силен вятър при минусови температури, в очакване да започне концертът за откриването с големите с Валя Балканска и Теодосий Спасов.

След неговото начало се появи първата голяма недомислица. Двете 125-метрови сцени, които са отстрани на вавилонската кула, са под хоризонта на публиката и никой не успя да види 200-те кукери, които излязоха. Добре че бяха екраните, монтирани на кулата, за да показват какво се случва на страничните сцени. Програмата не се чуваше добре от публиката до Централна поща. "Ама тук нищо не се чува", изумени реагираха гости от други населени места. "За 3 милиона - толкова", коментираха пловдивчани. Малко след началото част от публиката започна да се разпръсква, като се чуваха доста гневни коментари. В града нямаше много чужденци, а точно такива туристи очаквахме, отбелязва местното издание.

ВИП-посетителите изгледаха тържественото откриване от ресторанта на последния етаж в хотел "Тримонциум". Сред тях се открояваше президентът Росен Плевнелиев с новата си съпруга Деси Банова. Сред множеството пред сцената е бил забелязан депутатът от ПФ Славчо Атанасов, в чийто кметски мандат бе лансираната кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.

Посредствената режисура на спектакъла по откриването предизвика множество гневни реакции в социалните мрежи.

Известният правозащитник адвокат Емилия Недева, изрази във Фейсбук становището си за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г. Публикуваме без редакторска намеса:

"Имаме още време, преди да бъде съсипан имиджът на града ни. Спешно трябва да се организира протест против фондацията - виновник за това "откриващо" безобразие и против всички, които са участвали в организацията на този недостоен за града акт. Според размера на хвърлените на вятъра пари това си е грандиозна безстопанственост.

"Грандиозното" откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г. шокира с липсата на естетика и съдържание . Високите технологии,използвани на кулата, са едната страна на събитието и са безспорни. Те са очаквали обаче да бъдат изпълнени със съдържание. Нямаше Пловдив, нямаше Европа, нямаше култура. Хоровите рецитации, скандирания "заедно" бяха от типа на познатата по времето на соца "площадна режисура", която да сме справедливи, тогава беше значително по-съдържателна като пропаганда и послания. Останалото - като за ди-джей парти. Жалко, срамно и като по Шекспир - "Много шум за нищо".

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари