Грандиозен концерт на Симфоничния оркестър на БНР даде старт на ММД 2014

0

Снощи, в Голямата зала на Доходно здание, беше официално открито 54-тото издание на Международния фестивалМартенски музикални дни”. Час преди концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, под диригентството на маестро Емил Табаков, във фоайето на емблематичната сграда беше открита изложба на именития русенски художник Николай Караджов. „Тази експозиция дава достоен старт на поредното издание на този авторитетен музикален форум”, каза при откриването кметът на Община Русе Пламен Стоилов. Гостите на изложбата чуха и анализа на художествения критик и дългогодишен журналист в СБХ Георги Шапкаров.

В изложбата са включени 23 платна, рисувани през последните десетина години. Голяма част от представените картини са собственост на частни колекции, но в експозицията има и съвсем нови творби, непоказвани пред публика. В жанрово отношение доминират композициите с женска фигура, уловени в интимни състояния. Освен тях в изложбата са включени голи тела, натюрморти, по един портрет и пейзаж. Николай Караджов е от поколението художници, започнали пътя си в средата на 70-те години на миналия век. Открил е десетина самостоятелни изложби у нас - в София, Русе, Ловеч и Пловдив, както и зад граница: в Рига, Латвия и в Лондон, в Лейтън Хаус Музеум. Негови картини са собственост на Националната художествена галерия, на Софийска градска художествена галерия, Русенската художествена и на много други окръжни и градски галерии у нас. Картини на живописеца са притежание на частни сбирки в Англия, Норвегия, Германия, Холандия, САЩ, Австрия, Бразилия, Венецуела и т.н.

Фестивалът не само предоставя възможност на ценителите на музиката да се насладят на майсторски музикални изпълнения, но и се развива като отворена форма на културата, универсално място за контакти и обмен на актуални европейски практики, за срещи на артисти от различни култури и националности. „Мартенски музикални дни“ изгражда облика на Русе като една от най-привлекателните културни дестинации на картата на България и региона и допринася за утвърждаването му като град на креативния и свободен дух, място на градивна творческа енергия и мост на културни влияния”. Това заяви кметът Пламен Стоилов пред препълнената зала на Доходно здание, преди старта на 54-тото издание на Международния фестивалМартенски музикални дни”. Г-н Стоилов изрази своята благодарност към Министерството на културата, генералния партньор на фестивала – Обединена българска банка, към основните спонсори и дарители – Инвестбанк, Монтюпе, Мтел, Дунарит, Фондация „Америка за България”, посолствата на Австрия и Израел в България, Италианския културен институт и редица други организации и фирми, направили възможно музикалното събитие в този мащаб. Поздравителни адреси за откриването на престижния международен форум изпратиха премиерът Пламен Орешарски, председателят на Комисията по културата и медиите в 42-то НС проф.Стефан Данаилов, русенските народни представители от „Коалиция за България”, министъра на културата д-р Петър Стоянович, областният управител Венцислав Калчев, Съюза на българските музикални и танцови дейци и ректора на РУ „Ангел Кънчев” проф. Христо Белоев.

В първата вечер на 54-то издание на Международния фестивалМартенски музикални дни”, публиката имаше удоволствието да се наслади на изпълненията на трима изключително талантливи млади музиканти – роденият в Аржентина цигулар Хавиер Инхаусти, носителката на девет първи награди от авторитетни международни конкурси – пианистката Виктория Василенко, и виолончелистът Атанас Кръстев, който вече има впечатляваща творческа биография. В първата фестивална програма публиката чу Тройния концерт на Лудвиг ван Бетовен и знаменитата Симфония № 15 на Дмитрий Шостакович, чиято премиера на 8 януари 1972 в Голямата зала на Московската консерватория със Симфоничния оркестър на Всесъюзното радио и телевизия под диригентството на автора, се превръща в грандиозно събитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари