Грамадата пред община Варна изчезна!

0

Само часове, след като варненци започнаха издигането на нова грамада на недоволството пред сградата на общината, провокирани от смъртта на 39-годишният Мартин Чикалов, прегазен от шофьор без книжка на 10 септември, всички камъни, свещи, цветя и велосипедни части от нея са разчистени, установи проверка на Радио Варна.

Разчистването е станало в малките часове на нощта, предаде БНР.

Припомняме, че след 18 часа в петък вечерта десетки варненци оставиха камък или запалиха свещ в памет на Мартин и поискаха по-безопасни пътища във Варна. Сред камъните бяха поставени и цветя в памет на жертвите на пътя, както и части от излезли от употреба велосипеди - педали, седалки и капли. От една от тях беше направено и сърце.

Много от младежите велосипедисти споделиха, че техните камъни са срещу безнаказаността на престъпленията и срещу администрацията. Те редовно са подавали сигнали до Агенция "Пътна инфраструктура", за нередности и опасности по пътя, но след време установявали, че проблемите не са решени, жалбите им са прехвърляни от една институция към друга, а проблемите на пътя остават.

Идеята за поредна грамада пред Общината се организира в социалните мрежи от facebook групата "За Морската". Само преди броени дни - на 12 септември вечерта, варненци започнаха издигането на нова грамада по време на протестно шествие от община Варна до областната управа, която също беше разчистена през нощта срещу 13 септември.

Първият камък постави жена, която сподели за Радио Варна, че всеки ден е на колело и е съпричастна към инцидентите на пътя. Тя смята, че колоездачите също имат място на пътя, като шофьорите на коли. Жената апелира водачите на МПС-та да бъдат по-внимателни на пътя и да носят отговорност за действията си. 

Младежи споделиха, че техните камъни на недоволството са срещу безнаказаността на престъпленията и срещу администрацията. Те редовно са подавали сигнали до Агенция "Пътна инфраструктура"  за нередности и опасности по пътя, но след време установяват, че проблемите не са решени, защото агенцията не отговаряла за тях. Така биват прехвърляни от една институция към друга, а проблемите на пътя остават.

Варненци идваха и поставяха мълчаливо камъни и така постепенно пред сградата на Община Варна се образува нова грамада. Някои носеха камъните в торбички, други в раници.  Сред тях поставиха и цветя в памет на жертвите на пътя, както и части от счупен велосипед. Бяха запалени и свещи.

Идеята за нова грамада пред общината се организира в социалните мрежи от групата "За Морската". 

"Недоволни сме от грижата на нашите власти към нас. Те не ни опазват! Газенето на велосипедисти и пешеходци – по тротоари и пешеходни зони – стана епидемия.

Искаме безопасен живот! Искаме справедливост! Искаме спазване и прилагане на законите. Искаме спиране на незаконните гонки със залагания, провеждани без притеснения пред очите на полицията. Искаме вдигнати пешеходни пътеки на проблемните места и булеварди, искаме ограничителни колчета по тротоарите.
Искаме обезопасени пешеходни пътеки в подстъпите до Морската градина и настояваме от години за спиране на движението на автомобили по алеите ѝ! Там има огромна опасност от инциденти с пешеходци или велосипедисти. Същото е положението и по крайбрежната алея „Кап. Георги Георгиев”!

Искаме безопасни условия за пешеходците в условията на продължаващи с месеци ремонти и строежи на градската инфраструктура на Варна.

Искаме законодателни промени в областта, по-високи глоби, налагането и събирането им, искаме спазване на законите!", е обръщението  на организаторите към хората. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари