Градят мостове на доверие между зрящи е незрящи в Русе

0
Градят мостове на доверие между зрящи е незрящи в Русе

С много музикални изпълнения и песни протече концерта на Съюза на слепите в България под надслов „Изкуството - среща на два свята и форма на интеграция”. В препълнената зала „Русе” на Националното училище по изкуствата талантливи изпълнители със зрителни увреждания от цяла България радваха публиката повече от два часа.

Това е деветият концерт в страната, който е заключителен по проект „Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания с изнесени офиси”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Поздравителен адрес от името на областния управител Венцислав Калчев получи председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, който бе един от гостите на събитието.

Той самият описа реализираните до момента дейности по проекта. Общата му стойност е 275 хил. лева, а броят изнесени офиси в страната е 16 – в градовете София, Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Сливен, Варна, Русе, Плевен, Шумен, Смолян, Кърджали, Монтана, Силистра и Дряново.

Значимо място в проекта заемат информационните дейности. Чрез разпространението на дипляни хората могат да се запознаят с правилните поведенчески модели при контакт с хора с нарушено зрение, а също и с основните очни заболявания и необходимите грижи за зрението. „Целта на информационните кампании е изграждане на мостове на доверие между зрящи е незрящи, добави господин Долапчиев.

Включени са и дейности, подпомагащи професионалната реализация на хората с нарушено зрение, чрез подкрепа за избор на професия и повишаването на знанията за успешно кандидатстване във висши учебни заведения. По този начин се създават условия за успешното им социално включване в обществото.

Проектът ще приключи през месец октомври тази година. Председателят на Съюза на слепите каза, че в момента активно работят по запознаване с възможностите на Новия програмен период 2014-2020.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари