Градушката унищожи розови насаждения в Карловско

0
На места продукцията е унищожена напълно
На места продукцията е унищожена напълно Видео: БНТ

Комисия от областна дирекция по земеделие в Пловдив започна да описва щетите от вчерашната градушка в района на Карлово. От природната стихия най-много пострадаха розовите, зеленчуковите и лозовите насаждения на земеделските производители в Богдан, Каравелово и Певците.

Между 70 и 100% са пораженията върху земеделската продукция на производител от карловското село Богдан. Ранчо Ранчев стопанисва над 400 дка рози, зеленчуци и плодове и не е застраховал продукцията си, предаде БНТ.

Ранчо Ранчев, производител: И без това сме на ръба, печалбата е минимална, въпрос на оцеляване е. Примерно от 500 кг. добив ще наберат 150 - 200 говоря за розите. И цената не се знае тази година какво ще е, ниска цена, гарантирано че няма да можем да върнем разходите.

От областната дирекция по земеделие обясниха, че земеделските производители ще бъдат обезщетени на база на изготвените протоколи от общинската служба по земеделие. Преди това обаче пострадалите производители трябва да отидат да подадат заявления в 7 дневен срок

Татяна Богоева, Областна дирекция по земеделие Пловдив: След като подадат заявления общинска служба със съдействието на всички други администрации, които участват, ще се извърши проверка на место също в 7-дневен срок и ще се произнесат с протокол

От община Карлово посочиха, че са определили терени за изграждането на ракетни площадки и вече 5 години няма нито една действаща. Кметът на село Каравелово каза, че има уверението на Изпълнителната агенция за борба с градушките , че от началото на следващия месец ще заработи ракетната площадка до селото.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари