Земеделците от община Ценово са отчаяни!

1
Силна градушка съсипа насажденията им
Силна градушка съсипа насажденията им Видео: БНТ

Силна градушка и ураганен вятър нанесоха сериозни щети в Свищовско и Русенско.

Има изкоренени дървета, скъсани електропроводи, унищожена е реколтата, наводнени са много имоти и пътища. Все още е преустановено движението на влаковете по трасето Левски - Свищов, заради пропадане на 200-метров насип под релсите в района на жп спирката в село Морава, предава БНТ.

Най-значителни щети нанесе стихията в Свищовските села Морава и Деляновци. Екипи на пожарната цял ден отстраняваха паднали дървета върху покривите на къщи. Спасителни екипи разчистваха пътя към село Морава от кални наноси. Бурята придружена с градушка е унищожила овощните дръвчета и зеленчуците в градините. Екипи на електроразпределителното дружество работят непрекъснато, за да отстранят авариите.

Еленка Крумова - жител на село Морава: В градината всичко е долу, пипер, домати, всичко е долу, заринато в кал. Много страшно беше. За малко беше, но беше ужас, отвсякъде хвърчаха клони, вятър, градът беше голям и силен.

Мария Флорова - жител на село Морава: Борът, който падна навънка, на улицата, скъса жиците и ми откачи конзолата на къщата.

Пороят е повредил и жп линията Свищов - Левски. Машинистът е успял да спре навреме и няма пострадали.

Стефан Димитров - началник на Кризисен щаб на община Свищов: Хората не можеше да бъдат извозени, да продължи влакът, трябваше да организираме към 12-12 и нещо автомобилен транспорт.

Силната буря снощи в Русенско напълно е съсипала селскостопанските насаждения.

Николай Николов - кмет на село Долна Студена: По моя информация, според земеделци, с които разговарях тази сутрин, между 70 и 80% от есенниците, всичко е заминало.

Георги Григоров- земеделец от село Долна Студена: Нямам застраховка на посевите, нямам доверие и на застрахователните компании.

Земеделците от община Ценово са отчаяни от големите щети, но смятат отново да засеят нивите си.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари