Говори русенецът, изобретил алтернатива на Брайловото писмо

1
Освен да четат, незрящите ще могат и да пишат, разказва Койчо Митев
Освен да четат, незрящите ще могат и да пишат, разказва Койчо Митев Видео: БНТ

Русенецът Койчо Митев изобрети цифрова система за четене и писане на всички езици в света, която да ползват хората с увредено зрение, говор и слух.

Тя е алтернатива на създаденото преди 200 години Брайлово писмо и на жестомимичния език, но с редица предимства. Търси се производител, който да направи поне един модел, за да бъде тестван от потребителите.

В основата на новата системата е цифровата писменост. Всяка буква от азбуката, на който и да е език има двуцифрен код. В Българския език „а” е 01, буквата „е” – 06 и т.н. Устройството представлява таблет с 10 клавиша, който е свързан с компютър. Пръстите на ръцете се поставят върху тях. 

Инж. Койчо Митев – изобретател: "Записаните книги, примерно през флашка, се трансформират от компютъра в цифрови кодове, а микропроцесор или чип ще управлява повдигането на бутоните под пръстите. При четене бутоните се надигат, а при писане бутоните се натискат".

Освен да четат, незрящите ще могат и да пишат, допълва Койчо Митев, което е и предимство пред Брайловото писмо. Освен това ще имат неограничен достъп до информация, докато на брайлов език в Европа са преведени едва 5 % от книгите. 

Инж. Койчо Митев – изобретател: "Това, което ние предлагаме, е приложимо и за хората с говорни и слухови увреждания, което ще им позволи да комуникират помежду си и с хора, които нямат техните увреждания. Устройството ще може да разпознае гласа, да го превърне в букви, буквите да се обърнат в цифри, цифрите чрез чипа да се повдигат от бутоните на пръстите на ръцете." 

Предстои изобретението да получи патент. То е в подкрепа на каузата за достоен живот на хората с увреждания, които в света са над 350 милиона, казва Койчо Митев. Затова се надява български производители да направят първия прототип.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари