Готвят програмата, която ще финансира ремонта на пътя Русе - Велико Търново

0
Готвят програмата, която ще финансира ремонта на пътя Русе - Велико Търново

Ремонтът на пътя РусеВелико Търново ще се осъществява със средства по програмата „Транзитни пътища” VІ, която се подготвя в момента. Това съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по регионална политика министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Терзиева уточни, че предстои да се възложи проектирането на ключови пътища, чиито ремонти да се извършат с пари по програмата. Все още обаче няма окончателно решение кои пътни отсечки ще попаднат за финансиране по програмата.

През април, на заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район, е взето решение проектирането на отсечката да се реализира още тази година, припомни депутатът Екатерина Заякова. Тя посочи, че Агенция „Пътна инфраструктура” е поела ангажимент да осигури парите, необходими за подготовката на проекта, за да може да се търси финансиране за рехабилитацията на участъка.

Регионалният министър допълни, че продължава работата по лот 4 на магистрала Струма. Наложило се е изместване на жп линиите, но Терзиева изрази надежда, че работата ще бъде приключена в срок.

За реформата във ВиК сектора Десислава Терзиева поясни, че предстои да бъде учредена 29-та ВиК асоциация. Готов е и съвместният план на регионалното и екоминистерството за действие във ВиК сектора. Планът е представен в Брюксел, като предстоят преговори за бенефициентите по новата програма за околна среда – дали да са общините и ВиК дружествата, или само общините, или само ВиК дружествата.

На днешното заседание на парламентарната комисия по регионална политика депутатите одобриха да се наддоговори бюджетът на програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния за стария програмен период (2007-2013 г.), за да не се изгубят пари по нея. Ще има обаче финансов риск за бенефициентите, ако не се реализират очакваните спестявания по програмата. Възможно е да се стигне до намаляване на субсидии, за да се избегне плащането им с пари от бюджета.

Източник: investor.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари