Готовността на област Русе за предстоящия зимен сезон

0

Днес, 06.10.2016 г., от 10:00 ч. в зала „Свeти Георги“ се състоя съвещание с членовете на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове и на Областния съвет за намаляване риска от бедствия.

Съвещанието бе ръководено от г-н Валентин Колев, заместник областен управител на област Русе, подпомогнат от главния секретар на Областна администрация Русе, г-н Симеон Иванов. В работата му взе участие и доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе.

В началото беше обсъден проект на правила за работата на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, създаден със Заповед на областния управител на област Русе, във връзка с влязло в сила изменение на Закона при бедствия от 5 юли 2016 г.

След проведената дискусия, по отношение на горецитираната заповед и предложените правила, същите след гласуване бяха приети с решение на участващите в съвещанието като Правила за работа на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

Съвещанието продължи с изслушване на  докладите на осемте общини и на всички институции, имащи отношение по подготовката на област Русе за предстоящия зимен сезон 2016-2017 г. Основният извод от представените доклади, е че общините и институциите имат необходимата финансова обезпеченост, провеждат обществените поръчки за осигуряване на дейностите, подхождат отговорно и ангажирано, идентифицирайки налични проблеми от предходните зимни периоди, които са били пречка за ефективното провеждане на мероприятията по осигуряване на нормалния ритъм на транспорта и другите сфери на обществения живот.

Беше разгледан и обсъден проект на Заповед на областния управител, целяща  създаване на организация за предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението, осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването, услугите и почистване на снежната покривка по пътната мрежа през зимен сезон 2016-2017 г., както и цялостна подготовка на област Русе за работа при екстремални зимни условия. След гласуване,  гореописаната Заповед се прие за изпълнение.

Въз основа на изказванията се направиха предложения за допълнения към предложените проекторешения. Направените нови и наличните такива, след проведеното гласуване се приеха и станаха решения на съвещанието.

Също така беше взето решение на 15 ноември 2016 г. да се проведе ново съвещание, на което да се отчете изпълнението на приетите решения, обуславящо готовността на общините и институциите в област Русе да посрещнат и реагират на предстоящия зимен сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари