Готови са изследванията на мъртвите щъркели в Разградско

1
БАБХ: Не са констатирани повишени нива на тежки метали в умрелите щъркели от разградско
БАБХ: Не са констатирани повишени нива на тежки метали в умрелите щъркели от разградско Снимка: БАБХ

БАБХ: Не са констатирани повишени нива на тежки метали в умрелите щъркели от разградско

БАБХ е направила лабораторни тестове на мъртвите щъркели, открити на територията на община Разград. Поради силната степен на разложение е било възможно изследване единствено за установяване на нивата на тежки метали в останките, посочиха от агенцията.

Анализът е извършен в Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология в София, която е лаборатория от системата на БАБХ.

Резултатите не констатират повишени нива на тежки метали (живак, олово и кадмий) в анализираната проба.

Останките на щъркелите са насочени за обезвреждане. Жител на разградското село Гецово сигнализира за намерени мъртви птици от защитения вид бял щъркел през почивните дни, съобщиха от екоинспекцията в Русе. По тяхна информация птиците са пет и са били в полуразложено състояние, допълнително разкъсани от диви животни, което предполага инцидентът да се е случил преди седмица.

Експерти своевременно предадоха сигнала до Областната дирекция по безопасност на храните в Разград, които с помощта на Общината са прибрали птиците в рамките на деня.

Във връзка с настъпването на есенната миграция на птиците БАБХ напомня, че в случай на намерени мъртви птици в природата е необходимо да бъде подаден сигнал в най-кратки срокове към националния спешен телефон 112, към общината, към РИОСВ или към агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари