Горите при Дунав са пред изчезване

0
Крайречните гори са буквално заплашени от изчезване у нас
Крайречните гори са буквално заплашени от изчезване у нас Снимка: © Александър Иванов

9,8 ха крайречна гора от черна топола и бяла върба, които са характерни видове за крайречните гори по поречието на Дунав и притоците му възстановяват от Регионалната дирекция по горите в Русе в защитена местност Мартен - Ряхово.

Дейностите са в рамките на проекта „Опазване и възстановяване на крайречни гори“ от WWF България, пише Топ новини.

„Крайречните гори са буквално заплашени от изчезване у нас“, казва Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF-България.

„В миналото те са били изсичани, за да се освободи земя за земеделски дейности или за да бъдат заменени с плантации от хибридни тополи за бързо производство на дървесина. Те обаче са особено важни, защото предпазват от ерозия и наводнения“, отбелязва още тя.
„Радваме се, че за Световния ден на гората – 21 март, можем да се похвалим със създаването на нова гора, която тепърва ще допринася за процъфтяването на местните видове растения и животни“,
изтъква Нели Дончева.

През следващите три години предстои полагането на допълнителни грижи за новата гора – отстраняване на плевелите, разрохкване на почвата и поливане на насажденията.

По същия проект в защитена зона Река Марица РДГ Пловдив възстановява 12,8 ха крайречни гори от бяла върба, бряст, черна елша и летен дъб.

Проектът „Опазване и възстановяване на крайречни гори“ се изпълнява в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, РДГ Русе и РДГ Пловдив и е съфинансиран от инструмента LIFE + на Европейската комисия.

Проектът се реализира от септември 2014 до 2019 година.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари