"Горете всичко": Полша се задушава от смога на войната

1
Професор алармира, че спирането на забраната за горене на лигнитни и некачествени каменни въглища в провинцията на Ткачук ще доведе до 1500 преждевременни смъртни случая тази зима
Професор алармира, че спирането на забраната за горене на лигнитни и некачествени каменни въглища в провинцията на Ткачук ще доведе до 1500 преждевременни смъртни случая тази зима

Професор алармира, че спирането на забраната за горене на лигнитни и некачествени каменни въглища в провинцията на Ткачук ще доведе до 1500 преждевременни смъртни случая тази зима

След спирането на руския газ заради спора за плащането през април, полското правителство отмени двегодишната забрана за горене на лигнитни и некачествени каменни въглища, които не могат да бъдат филтрирани ефективно в домашните печки.

Семейство Ткачук се премества от полския град Краков в село Олпини в подножието на Карпатите през 2018 г. в търсене на по-чист селски въздух.

Четири години по-късно местните власти отложиха забраната за най-мръсните печки за отопление, а замърсяването на въздуха в Олпини превиши нормите четири пъти миналия месец, разказва EURACTIV.

Чувствам се напълно безпомощна и изоставена от държавата“, казва 38-годишната Юлия Ткачук, чийто петгодишен син има астма. „Всяко кихане е предупредителен знак за мен“, допълва тя.

Още по-лошо е в Краков, вторият по големина град в Полша.

В нощта на 20 ноември, когато температурите паднаха под нулата за първи път тази година, единственият град в света с по-висока концентрация на фини прахови частици (РМ 2,5) във въздуха беше Ню Делхи, според Airly, организация базирана в Калифорния, която следи замърсяването.

Докато редица европейски държави освен Полша, като Германия и Унгария, изгарят по-замърсяващи кафяви въглища или лигнитни въглища, за да поддържат електричеството, според експертите използването на това гориво у дома ще има най-голямо въздействие върху здравето.

В общината, където живее сем. Ткачук, въглищата са основният източник на отопление и 40% от домакинствата използват остарели печки, които отделят отровни изпарения.

Пьотр Клечковски, професор в Краковския университет AGH, специализиран в опазването на околната среда, изчислява, че спирането на забраната в провинцията на Ткачук ще доведе до 1500 преждевременни смъртни случая тази зима.

Лигнитът съдържа няколко пъти повече сяра и пепел и пет пъти повече живак от черните въглища и осигурява три пъти по-малко енергия. Изгарянето му у дома изхвърля смъртоносна комбинация от сяра и живак, повишавайки риска от астма, рак на белия дроб, сърдечен арест и удари.

Става още по-лошо: с повече сяра във въздуха живакът по-лесно влиза в дробовете ни“, каза Клечковски, имайки предвид начина, по който двата елемента се комбинират в замърсения въздух.

Изгори всичко

Разбира се, Полша е една от най-замърсените страни в Европа от години и правителствата се опитват да намалят изгарянето на мръсни горива в домовете.

Но след като руският газ беше спрян поради спор за плащане през април, правителството на „Право и справедливост“ (ПиС) отмени двегодишната забрана гражданите да изгарят лигнитни и некачествени черни въглища, които не могат да бъдат филтрирани ефективно в домашните печки.

Бяха разхлабени и ограниченията за продажба на въглищни отпадъци, които могат да бъдат силно замърсяващи. Това върна Полша в дните преди 2018 г., когато правилата за въглищата бяха затегнати за борба със смога.

През септември лидерът на ПиС Ярослав Качински дори каза на жителите на Нови Тарг, градът с най-ниско качество на въздуха в Полша през 2020 г., да горят почти всичко, което искат.

Трябва да горим всичко, освен гуми или подобни неща, защото за съжаление това се случва тук“, каза той и добави, че „просто Полша трябва да бъде отоплена“.

През ноември регион Лодз в Централна Полша също отложи с две години забраната за най-мръсните домашни пещи, която трябваше да влезе в сила през 2023 г.

Правителството казва, че премахването на забраната за лигнитни въглища и най-нискокачествените въглища е свързано с войната в Украйна и трябва да бъде временно – и въздействието му върху качеството на въздуха ще бъде оценено след зимата.

Централното правителство няма влияние върху обхвата и сроковете на регионалните правила за борба със смога“, каза полското министерство на климата в отговор на въпроси на Ройтерс.

„Над нормата е нашата норма“

Обратният завой на политиката обаче вече предизвиква респираторни проблеми в най-замърсените райони, казват лекарите.

В Рибник, близо до чешката граница, приемът на деца в провинциалната специализирана болница скочи през ноември, когато температурите паднаха, според началника на педиатричното отделение Катаржина Мусиол.

През нощта на 20 ноември, когато температурата в Рибник падна до минус 3 градуса по Целзий, средната концентрация на частици РМ 2,5 е била шест пъти над нормата, показват данни на Airly, която има пет точки за наблюдение в града.

Праховите частици се считат за най-опасния замърсител на въздуха и с ширина само 2,5 микрона или по-малко, частиците РМ 2,5 могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвния поток.

Въпреки че беше първата наистина студена нощ в годината в Рибник, качеството на въздуха вече беше най-лошото от 13 декември 2021 г. насам, когато температурата беше -6 С.

В резултат на това отделението е пълно с деца, от които 90% имат състояния, предизвикани от смога: задух, респираторен синцитиален вирус (RSV), обострена астма, бронхит и пневмония. Някои са бебета на няколко седмици с проблеми с дишането и RSV“, каза Мусиол пред Ройтерс.

Над нормата е нашата норма. Смогът беше интензивен през последните дни и имаме много деца, които се нуждаят от интензивно лечение“, каза тя.

Градът със 130 000 жители в провинция Силезия е запазил правилата си за борба със смога, така че печките на повече от 10 години са забранени, но въглищата се използват широко.

Магдалена Коларчик Гуз от общинската полиция на Рибник патрулира през деня в града, търсейки домове, изхвърлящи дим във въздуха, за да намери хора, нарушаващи правилата. „Думите на политиците, дори и на най-важните, не променят закона“, каза тя пред Ройтерс, докато патрулира в квартал с еднофамилни къщи.

Тя намира един комин, който бълва мръсен дим към небето. Но когато звъни на вратата, никой не отговаря и тя няма правото да влезе насила.

Треска за въглища

Около 80% от въглищата, използвани от гражданите на Европейския съюз за отопление на домовете, се изгарят в Полша. Те започнаха да се изчерпва скоро след като Варшава стана първата членка на ЕС, която спря да купува руски въглища през април, внос, който обикновено се използва от битови клиенти.

Цените скочиха четири пъти и държавните продавачи започнаха да налагат норми. Отчаяни за доставки за зимата, поляците започнаха да пътуват до Чешката република през лятото, за да купуват лигнит от търговци на едро там.

„Интересът от полските клиенти е огромен“, каза Дан Бернат, чешки търговец на въглища в Либун, на 35 км от полската граница. „Понякога изискват абсурдни обеми, пълни камиони или 10, 15 тона, с които не можем да се справим“, добавя той.

В Полша три тона черни въглища, количеството, което обикновено е необходимо за отопление на дом през зимата, могат да струват до 10 000-12 000 злоти (2240-2690 долара), в сравнение със средна месечна заплата от малко под 5000 след облагане.

Но лигнитните въглища струват около една десета от цената на антрацитните въглища и 21 000 тона са продадени през първите четири седмици, след като са станали достъпни за домашните потребители през октомври, каза полската енергийна и минна компания PGE.

Не мога да си позволя каменни въглища“, казва Казимеж Куявски, фермер, пред огромната лигнитна мина Belchatow в централна Полша, където е дошъл да вземе шест тона, максимумът, който един отделен клиент може да купи.

Тъй като въглищата са недостъпни за някои, жителите прибягват и до изгаряне на боклук. Това произвежда повече канцерогенни токсини от лигнитните въглища според професор Клечковски и местните власти се борят да го спрат.

През октомври собственик на жилище във Вейхерово в Северна Полша отказа да приеме глоба от местната полиция за изгаряне на мебелни отпадъци с аргумента, че лидерът на ПиС Качински е казал, че може да изгори всичко. Предстои съдебно дело.

Ние изпращаме вещества в атмосферата, които са много по-вредни от това, което видяхме през последните 12 месеца“, каза Клечковски.

Ако минусовите температури се върнат, ще видим много високи нива на замърсяване: нивата, при които могат да възникнат остри ефекти, включително инсулти“, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    5
    Sтанко
    Това, че подобни новини влизат в полезрението ни е много добре! Дано осъзнаем как сами влязохме във водовъртежа на еврогейци и кравари. Ония богатите са с план Б, но при нас такъв липсва... Что будет... - увидем!
  • -5
    4
    хахаха
    хахахах мухахаха хахайахахайаха. хахахайайахахах мухахахах.
  • 20
    3
    Ха-ха-хах!
    €вропедерастки ценности ли? ЛГБТ ли? Той, Путин ще излекува всички ви! Ебаси кефа!
  • -20
    2
    ZZтанко
    Бърз мир ще настане само при пълна денацификация на Рушлямска Сатрапия! Путлер като легне до сифилистика в мавзолея! АМИН!!!
  • 20
    1
    Tttyhu
    С безмната си политика срещу руснаците какво са очаквали? Бърз мир е единственото решение, но ще го научим и ние и те по трудния начин.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари