Гореща вълна обхвана Франция и Испания

0
В Испания горските пожари изпепелиха близо 9000 хектара земя
В Испания горските пожари изпепелиха близо 9000 хектара земя Снимка: EPA

Горещата вълна счупи днес поредица от рекорди във Франция и Великобритания, а Испания се бори да овладее горските пожари, които принудиха стотици хора да напуснат домовете си

Горещото време е в унисон с предупрежденията на учените, че поради изменението на климата горещите вълни ще бъдат по-интензивни и ще настъпват по-рано от обичайното. 

В Испания горските пожари изпепелиха близо 9000 хектара земя в северозападната област Сиера де ла Кулебра, принуждавайки около 200 души да напуснат домовете си, съобщиха регионалните власти, цитирани от БГНЕС.

Снимка: EPA

Над 3000 души пък бяха евакуирани от увеселителния парк Puy du Fou в централна Испания заради бурен пожар наблизо. 

Пожарникарите се бореха с пожари в няколко други региона, включително гористи местности в Каталуния, където метеорологичните условия усложниха борбата. 

Снимка: EPA

Премиерът Педро Санчес похвали днес пожарникарите, "които рискуват живота си на първа линия на пожарите", когато се отбелязва Световният ден за борба с опустиняването и сушата. 

Температурите в повечето части на страната бяха над 35ºС, а в някои райони ще надхвърлят 40ºС. 

Снимка: EPA

Във Франция температурите също се повишиха, като до петък следобед повече от половината френски департаменти бяха с най-висока или втора по сила степен на тревога за горещини. 

В голяма част от югозападната част на страната термометрите ще надхвърлят 40º С, което доведе до предупреждения към уязвимите хора. 

"Болниците са с ограничен капацитет, но се справят с търсенето", заяви министърът на здравеопазването Брижит Бургиньон пред репортери във Виен, близо до Лион. 

Снимка: EPA

На учениците в районите с "червена" степен на тревога беше казано да си останат вкъщи, а здравното министерство активира специална телефонна линия за горещата вълна. 

Междувременно феновете на рока и метъла на гигантския Hellfest в Западна Франция бяха пръскани с вода от маркучи и огромни изпарители пред сцената, докато се забавляваха или скачаха на откриващия ден, в който участваха Deftones и The Offspring.

Снимка: Getty Images

"Това е най-ранната гореща вълна, регистрирана във Франция от 1947 г. насам", заяви Матийо Сорел, климатолог в метеорологичната служба Meteo France. 

Очаква се в няколко региона да бъдат подобрени "много месечни и дори абсолютни температурни рекорди”, каза той и определи необичайното време като "маркер на изменението на климата". 

От Meteo France съобщиха, че се очаква температурите да достигнат своя връх в събота, след което бавно да се понижат. 

Топлинната вълна се разпространи от Северна Африка през Испания, като засегна и Италия и Обединеното кралство. 

Снимка: EPA

Няколко града в Северна Италия обявиха нормиране на водата, а регион Ломбардия може да обяви извънредно положение, тъй като рекордната суша застрашава реколтата. 

В петък в Обединеното кралство беше регистриран най-горещият ден за годината, като температурите в ранния следобед достигнаха над 30ºС, съобщиха метеоролозите. 

Това беше третият пореден ден, в който бяха счупени температурните рекорди в Обединеното кралство, където в сряда температурата беше над 28ºС а в четвъртък - 29,5ºС . 

Изменение на климата

Експертите предупредиха, че високите температури се дължат на тревожни тенденции, свързани с изменението на климата. 

"В резултат на изменението на климата горещите вълни започват по-рано", каза Клер Нулис, говорител на Световната метеорологична организация в Женева. 

"Това, на което ставаме свидетели днес, за съжаление е предвкусване на бъдещето, ако концентрациите на парникови газове в атмосферата продължат да се увеличават и тласнат глобалното затопляне към 2ºC спрямо прединдустриалните нива, добави тя. 

Снимка: EPA

Във Франция бяха предприети специални мерки в домовете за възрастни хора, които все още са белязани от спомена за смъртоносната гореща вълна от 2003 г. 

Сградите се пръскат с вода, за да се охладят, а обитателите се редуват в климатизирани стаи. 

"Полагаме още повече от обикновено грижи за старите хора. За тях е трудно. Често са сами, физически изтощени и неспособни да действат самостоятелно", казва Сара Жалабер, медицинска сестра, която посещава домовете в департамента Тарн. 

В департамента Жиронд, който включва Бордо, властите съобщиха, че всички публични прояви на открито или в неклиматизирани помещения от 14 ч. ще бъдат забранени - мярка, която ще бъде разширена в целия регион. 

Снимка: EPA

Ограниченията на скоростта в няколко региона, включително около Париж, бяха намалени, за да се ограничи концентрацията на вредния смог или озон в горещините, въпреки че официалният мониторинг на въздуха Prev'Air отчете нива на озон над препоръчителните граници в няколко региона. 

Началникът на парижката полиция Дидие Лалеман заяви, че в събота в столицата ще бъде разрешено да се движат само най-малко замърсяващите превозни средства заради замърсяването с фини прахови частици. 

Операторът на електропреносната мрежа RTE заяви, че повишеното използване на вентилатори и климатици също води до увеличаване на потреблението на електроенергия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари