Горещ фронт от Африка носи "кървав дъжд" над България

2
Феноменът „кървав дъжд“ се поражда, когато червеникавите песъчинки се смесват с дъждовните капки
Феноменът „кървав дъжд“ се поражда, когато червеникавите песъчинки се смесват с дъждовните капки

Условия за такива валежи у нас има в четвъртък и петък

Горещият фронт, идващ от Африка с топъл и сух тропичен въздух, носи със себе си и ситен пустинен пясък от Сахара, който се разпръсква във въздуха. Феноменът „кървав дъжд“ се поражда, когато червеникавите песъчинки се смесват с дъждовните капки, обясняват специалистите, пише в. "Телеграф".

Условия за такива валежи у нас има в четвъртък и петък, отбелязват специалистите. Очаква се в София в петък и събота времето да ни разхлади за кратко, като температурите могат да спадат до 26 градуса, но след това градусите бързо ще тръгнат пак нагоре. Докъм 12-13 август в България обаче със сигурност ще има температури над нормата, които ще са много високи.

Въпреки адските жеги не се очаква да се подобри националният рекорд от 45 градуса, измерен в Пловдив през 2000 година, отбелязва пред БТА климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30%. „Ако влажността беше двойно повече - 60%, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината“, отбелязва професорът.

Очаква се лятото на 2021 година да е по-топло от миналогодишното. Той отбеляза обаче, че това не е уникално и не се случва за първи път в климата на България.

“Има глобално затопляне, но не е необходимо да се връщаме във времето на баба и дядо. През 2007 г. лятото беше много горещо и продължително, както и през 2012 г., когато изживяхме най-топлото и продължително лято в съвременната история на България”, коментира климатологът от Софийския университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук