Горанов: Не виждам как държавата може да кредитира "Левски"

0
Клубът е търговско дружество, коментира финансовият министър
Клубът е търговско дружество, коментира финансовият министър Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не вижда как към този момент държавата може да кредитира или финансира отбора на Левски, тъй като клубът е търговско дружество, предаде БГНЕС.

В края на миналата седмица организираните фенове на Левски в писмо до премиера Бойко Борисов поискаха държавна помощ за спасяването на клуба от фалит, като един от вариантите, според привържениците, е държавата да кредитира клуба. Според Горанов обаче това няма как да се случи. „Да кредитираме едно търговско дружество, това не знам доколко е съвместимо с правилата за държавните помощи и общо взето е деликатна темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества, в случая футболни клубове. Футболните хора могат да се съберат и да се реши друг вид устройство на функционирането на футболните клубове, а не като търговски дружества, но днес ситуацията е такава. Аз не намирам механизъм днес директно българската държава от данъци да кредитира или да финансира професионалните футболни клубове", каза той на пресконференция в Парламента.

Не съм достатъчно добре запознат с последните развития в Левски, но със сигурност организацията на футболните клубове като търговски дружества през всичките години е било предизвикателство, защото това е по принцип един скъп спорт, защото вътре в него спортистите и ръководителите са с доста високи заплати, така че разходът за издръжка на един футболен клуб е доста висок. Много са малко клубовете, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения към бюджета. Неслучайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които беше формирало към различни длъжници, немалка част от тях и към НАП", допълни Горанов. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари