Горанов: Дългът ни е 23 милиарда лева, но ще намалява!

0
Министърът на финансите очаква следващата година да имаме "здравословна" инфлация
Министърът на финансите очаква следващата година да имаме "здравословна" инфлация Снимка: БГНЕС

„Следващата година очакваме инфлацията да бъде между 1,4 и 1,6 %, което е здравословно на фона на дългите години подтискана и отрицателна инфлация. От гледна точка на макроикономическите догми една инфлация около 2% се смята за здравословна и необходима за всяка икономика“.

Така коментира министърът на финансите Владислав Горанов проектобюджета за 2018 г., предаде Дарик.

Той допълни, че са заложени 3 млрд. лв. повече приходи, като от тях 1 млрд. лв. идват от ДДС. По думите му най-големият ръст на приходите от ДДС идва по две направления – правителството ще продължи с усилията за изсветляване на икономиката, а приходната база на ДДС ще се увеличава, тъй като размерът на брутния вътрешен продукт нараства.

„През 2017 г. очакваме да достигнем БВП от 100 млрд. лв., а за следващата година разчетите показват, че той трябва да е в размер на 105,6 млрд. лв.“, обясни Горанов. Освен това ръстът на осигурителния доход, заради ръста на доходите в частния сектор, и тази година е съществен. 

Същевременно, той изрази надежда хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години: "Ако зависи от мен, до 2020 г. няма да има хартиени декларации".

В момента нашата страна има дълг около 23 млрд. лв. и той ще намалява, като очакваме през 2020 г. да е 20 % спрямо БВП, което ще ни нареди на второ място в Европа след Естония.

За основният приоритет на бюджета тази година – образованието – министърът на финансите обясни, че за правителството все по-голям става проблемът с неграмотността и качеството на преподавателите.

Горанов анализира, че системата на висшето образование вкарва българските младежи в специалности, които са безсмислени, атрактивни като наименования и ненужни на пазара. Министърът посочи, че планираните разходи за наука в проектобюджета за 2018 г. са със 120 млн. лв. повече спрямо 2017 г.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари