Google ще разпръсква интернет чрез сателити

0
Google ще разпръсква интернет чрез сателити
Снимка: Reuters

Google възнамерява да похарчи повече от 1 милиард долара за флота от 180 сателита, които да бъдат разположени по-ниско от сега съществуващите, за да излъчват интернет сигнал, пише The Guardian, цитиран от агенция "Фокус". Според материал на Wall Street Journal проектът ще използва малки, но с висок капацитет орбитални сателити.

Инициативата ще бъде продължение на проекта на най-голямата търсачка Loon, който използва високоатмосферни балони, за да осигурява интернет в някои райони на Нова Зеландия с намерението да установи зона на надежден интернет сигнал около 40-тия паралел на южното полукълбо.

Наскоро Google придоби производителя на безпилотни самолети Titan Aerospace, за да си осигури захранвани със слънчева енергия дрони, които могат да изпълняват петгодишни полети на голяма височина. Безпилотните самолети, наричани “атмосферни сателити” може да заместят балоните в проекта Loon.

Facebook също работи по проекти за свързване на изолирани региони от земното кълбо с интернет. Социалната мрежа закупи разработчика на дрони със соларни панели Ascenta, като част от инициативата си да “излъчва от небето интернет сигнал към хората”.

Както Facebook, така и Google ще трябва да преодолеят редица законови препятствия, а и някои технологични и финансови предизвикателства, преди сателитите и дроните им да започнат да изпълняват мисията си.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари