Google и Facebook пращат данните ни на правителствата

0
Едуард Сноудън: Google, Facebook и Dropbox са „опасни сървиси“,
Едуард Сноудън: Google, Facebook и Dropbox са „опасни сървиси“,

Google, Facebook и Dropbox са „опасни сървиси“, тъй като при всяко запитване компаниите сътрудничат с правителства. За това за пореден път алармира избягалият в Москва бивш агент на американските спецслужби като Агенция за национална сигурност (АНС) и ЦРУ Едуард Сноудън.

Авторитетният британски вестник The Guardian цитира хакера, който по Skype взе участие във фестивала Observer Ideas в Лондон. Според автора на изданието Ед Сноудън смята, че „да победиш нахлуването на едрите корпорации в личния живот е по-сложно от това на правителствата“.

Най-сурово Ед Сноудън осъжда Dropbox. Той бе категоричен, че услугата „шифрова вашите данни, но пази ключа в себе си и ще го предаде на правителството на всяка страна, щом постъпи запитване“.

Що се касае до масовото следене на ниво спецслужби той алармира за масовата практика в Обединеното кралство. „Британските власти работят със система за шпионаж, в която цари принципа на вседозволеност и техните прихващания са много по-натрапчиви когато става дума за личния живот на хората, отколкото тези в САЩ, заяви той.

Според бившия кибершпионин британската система за разузнаване „няма граници”: „В Обединеното кралство съществува регулационна система , където е налице вседозволеност. Те събират всичко, което може да се окаже интересно“.

Според него нека правителството на Дейвид Камерън докава, че е необходимо. „Не е ваша работа да доказвате, че правителството няма за какво да го прави...Ето къде е опасността, ако се замислим: срещу нас се събират „доказателства“, но ние дори не можем да го оспорим в съда. Това срива доверието към цялата правосъдна система”, категоричен бе още Сноудън.

Той призна, че в момента благодарение на „много голям грант“ се труди върху проект за един фонд за сигурността на информацията, който „ще е за благото на пресата и журналистите от целия свят, които работят в опасните райони“.

Бившият сътрудник на американското разузнаване вчера обяви, че така и не е получил от Вашингтон гаранции за открит съдебен процес, в следствие на което не може да се завърне в САЩ.  „Не еднократно съм казвал на правителството при преговорите ни, че ако са готови да предложат открит процес, честен процес като на Даниел Елберг, и ако ми бъде позволено да отстоявам моята правота пред съдебно жури, аз бил искал да го направя. Но, до момента те отказват”, каза Сноудън по време на видеовръзка по случай празника на американското списание The New Yorker.

Припомняме, че още през 1971 г. Даниел Елберг предава на пресата документи на Пентагона за виетнамската война, „взривили“ обществеността по света. След което е съден за разкриване на секретни данни и е оправдан.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари