Голяма част от родителите помагат на децата си в онлайн уроците

1
Учителите също работят активно и след  работа започват проверка на домашните, комуникация с родителите във вайбър
Учителите също работят активно и след работа започват проверка на домашните, комуникация с родителите във вайбър

Онлайн обучението  поставяне на изпитание всички -  учениците, родителите, учителите

2/3 от родителите споделят, че имат висока степен на ангажираност с обучението и подготовката на домашните на своите деца, предава Монитор. При начален етап процентът е най-висок (около 75%), докато при гимназиален етап намалява. Това сочи анализът от проучване за нагласите на родителите и трудностите, които срещат при обучение от разстояние, един от неговите автори проф. д-р Галин Цоков, директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти.

Анкетата се прави във връзка с подготвения от проф. Цоков и екипа му наръчник със съвети за родилите по време на онлайн обучението. В края на ноември в проучването се включат 8 767 родители, които са почти равномерно разпределени в трите етапа на обучение и видове училища.

Родителите посочват, че отделят средно по 2 часа средно. За да са сигурни, че децата в начален и прогимназиален етап няма да изостанат с уроците, те отделят поне 2 часа и половина, а в някои случаи и повече. При по-големите ученици, родителите им хвърлят по едно око как са се справили в рамките на час. Около 1/5 от попълнилите анкетата споделят, че им се налага и да преподават учебно съдържание.

В анкетното проучване участват и 1612 учители, като 40% от тях преподават на гимназисти и по 30% на начален и прогимназиален етап. Половината от педагозите споделят, че родителите качествено подпомагат децата си. 11% то родителите и 18% от учителите споделят, че има и форми за съвместно преподаване. Родителите влизат в онлайн платформите, помагат с проверката на домашните. Това положителна тенденция , подобрява се връзката с ангажираните родители”, смята Цоков. Учителите също подпомагат родителите в рамките на час-час и половина всеки ден. Това понякога обаче се случва в късните часове или по-рано през деня.

„Това води до опасност от професионално прегаряне на училите, защото работят активно и след работно време, повече от 8 часа – 4-6 часа уроци, проверка на домашно, комуникация с родителите във вайбър“, обясни експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари