Големите петролни компании у нас плашат с бензинова криза

0
Не можели да се вместят в крайния срок за видеонаблюдение в данъчните им складове
Не можели да се вместят в крайния срок за видеонаблюдение в данъчните им складове

Компаниите от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) заплашиха, че обмислят да затворят на 13 септември данъчните си складове, тъй като не могат да изпълнят навреме новите изисквания за видеонаблюдение в данъчните складове.

Ако се стигне до тази крайна мярка, страната неминуемо ще изпадне в бензинова криза.

В края на миналата година парламентът реши в данъчните складове за акцизни продукти продукти да бъдат монтирани камерите на всички места, през които в обектите влизат или напускат транспортни средства с възможност за разпознаване на регистрационните номера за идентификация. По време на извънредното положение обаче с промени в преходните и заключителните разпоредби на закона за здравето чрез закона за корпоративното подоходно облагане, бе гласувано ускорено монтиране на камерите за 24-часово видеонаблюдение в акцизни складове за горива в страната. С тези промени срокът се съкрати с около три месеца - до средата на септември, което предизвика недоволството на БПГА. Петролните компании се обявиха против съкращаването на сроковете, защото са затруднени да направят нужните огромни инвестиции в момент, в който пазарът на горива търпи огромни загуби заради падналите обороти и поевтиняване на петролните продукти. 

Ако се стигне дотам, че складовете затворят, то ще е заради новите изисквания за видеонаблюдение. И отново - същият казус се получава. Нещо, с което браншът е съгласен, се прави с лоши текстове и в изключително кратки срокове за въвеждане. В този смисъл мога и да кажа точната дата на затваряне – 13 септември 2020 г. Отсега предупреждаваме, за да има готовност обществото и държавата за проблема. И пак казвам - ще инсталираме изискваните уреди, но няма да се справим в поставения срок“, заяви пред investor.bg Светослав Бенчев, юрист на БПГА

Бенчев коментира и законопроекта за създаване на Държавна петролна компания. "Държавата е „добре дошла“ на българския пазар на горива, стига да спазва всички законови изисквания и да не прави държавен дъмпинг".

По повод цените на горивата, той посочи, че те следват цялостно тренда на суровия петрол. "Той е основният фактор, определящ стойностите на бензина и дизела, тъй като останалите  фактори, представляващи над 55% от цената, а именно акцизи и ДДС, остават с непроменени ставки, поне към настоящия момент", поясни Бенчев.

"Пазарът в страната е стабилен, конкуренцията оказва своето сериозно въздействие, което омекотява спадовете и покачванията в цената на суровия петрол и, както се забелязва и на бензиностанциите, цените не променят стойностите си рязко нагоре или надолу, което „обира“ шокови поевтинявания или поскъпвания. Това гарантира и повече предвидимост на пазара", изтъкна още юристът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари