Големи щети след наводнението в Берковица

0
Семейства са останали без дом
Семейства са останали без дом Снимка: БТА

Семейства са останали без дом

Щетите по инфраструктурата са големи, наводнени са над 20 къщи в квартала, каза заместник-министърът на вътрешните работи Николай Николов, който посети днес квартал "Раковица" в Берковица и огледа пораженията от поройния дъжд вчера, когато за 20 минути паднаха над 20 литра на квадратен метър, предаде БТА.

Той даде добра оценка на реакцията на местната власт в Берковица, която е отпушила бързо тапа на река Раковишка и е предотвратила по-голямо бедствие.

По думите на Николов е радостно, че няма загинали и пострадали хора. Заместник-министърът заяви, че предстои много работа за преодоляване на аварийната ситуация и описване на щетите в близките дни и още повече работа за изготвяне на проекти и кандидатстване пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет.

На първо време трябва да се намери временно жилище на 2-3 семейства, да се изчисти коритото на реката, която минава през квартала и да се обезопаси за прогнозираните валежи в близките няколко дни, за които не се очаква да са с такава интензивност като вчера. В следващите месеци трябва да се направи основно почистване на коритото на реката, което е било затлачено с храсти, клони и отпадъци, заяви зам.-министър Николов.

Кметът на Берковица Димитранка Каменова съобщи, че през миналата и тази година общината е обявявала обществени поръчки за почистване на коритото на река Раковишка, като за това са били планирани 50 000 лева, но нито една фирма не се е отзовавала. Сега община разплаща дейностите за почистване на улици и преодоляване на други щети от своя бюджет, а след пълното описване на щетите ще търси помощ от държавата, обяви кметът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    1234
    Това е все едно аз да си хвърлям боклука години наред през балкона или да го трупам пред самия блок в който живея!
  • 0
    2
    dgd
    А тая сутрин мангалите ги питат откъде е дошъл боклука и всички казват - от сметището. Много ясно, че не от сметището. Трупали са боклуци години наред, задръстили реката и сега реват, че им наводнила къщите.
  • 1
    1
    dgd
    Помня едно интервю с една възрастна жена. Кадрите показват речно корито пълно с боклуци. Изхвърляна стара мебел, дрехи и т.н. Питат жената "Кой ги хвърля тези боклуци тука?". "Италианците.". "Ромите ли имате превдид?" пита журналиста. "Те са напаст божия" отговори жената. Изглеждаше интелигентна жена на около 70 год. Отишла да живее на село като пенсионерка и около нея само орки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари