Гнезда на гъсеници с опасен протеин откриха по дърветата в Стара Загора

0
По клоните на дърветата в парковете на града се забелязват вълнести, наподобяващи памук, кълбета
По клоните на дърветата в парковете на града се забелязват вълнести, наподобяващи памук, кълбета Снимка: БГНЕС

По клоните на дърветата в парковете на града се забелязват вълнести, наподобяващи памук, кълбета

Нашествие на борова процесионка в гористите паркове в Стара Загора. Опасни ли са насекомите за хората и животните и ще успеят ли да се справят с гъсениците в града на липите?

По клоните на дърветата в парковете на града се забелязват вълнести, наподобяващи памук, кълбета. В тях са гнездата на гъсеници, предава bTV.

Боровата процесионка сама по себе си представлява опасност, но по-опасен е именно протеинът, който се намира в нейните власинки. Едната от опасностите е директният контакт, другият контакт е, че еволюционно гъсеница отделя тези власинки, които могат да бъдат над половин милион на единица гъсеница. Благодарение на този метод тя се предпазва от вредители“, обясни д-р Искрен Станилов, ветеринар и еколог.

Гнездата са едно от местата, на които се намират множество такива власинки и самите те представляват такава опасност“, допълни още той.

„Още миналата година през октомври обработихме около 400 декара. Следващото действие ще бъде механичното премахване на пашкулите. Следващият етап е слагането на феромонни капани, а през октомври отново ще бъде направено пръскане“, коментира Радостин Танев, зам.кмет на община Стара Загора.

Няма пряка и директна опасност, ако хората се доближат до подобни гнезда. Но ако това се случи, трябва да потърсят лекарска помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари