Експертите на РИОСВ - Русе са спасили 12 щъркела

3
Всички птици са изпратени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора
Всички птици са изпратени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Всички птици са изпратени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Експертите на РИОСВ - Русе оказаха помощ на 12 екземпляра от вида бял щъркел (Ciconia ciconia) през размножителния период тази година. Сигналите са постъпвали от трите области, като в спасителните акции са участвали кметовете на населените места и служителите на електроразпределителните дружества.

Всички птици са изпратени в Спасителния център за диви животни в град Стара Загора за рехабилитация или доотглеждане. При част от случаите се касае за паднали от гнездата млади екземпляри.

Към настоящия момент птиците от защитения вид са напуснали гнездата си и са предприели дългите миграционни полети. По сигнали от местното население предстои да се поставят платформи по електрическите стълбове, върху които са изградени щъркелови гнезда, опиращи електропреносната мрежа.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е представител на семейство Щъркелови.

Птицата гнезди и отглежда потомството си в Европа (включително и България), Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия. Извършва сезонна миграция в Субсахарска Африка, Западна Индия и по-рядко в южните части на Арабския полуостров.

Видът е синантропен и гнезди в близост до човешки поселения. Птиците изграждат гнездата си върху комини, стълбове от електропреносната мрежа, покриви или паметници. Над страната ни преминава най-големият миграционен поток на вида към Африка и обратно. Тук се събират птиците от източната миграционна популация и образуват огромни ята, които почиват и набират сили на няколко места по Българското Черноморие.

Видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    робин худ
    Така да се грижеха и за чист въздух в русе само ми се струва или корупцията процъфтява
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари