Глобяват 7 партии за непочистени плакати

1
Дали загубата на изборите не ги е демотивирала?
Дали загубата на изборите не ги е демотивирала? Видео: БНТ

Близо 1300 предизборни плаката все още не са премахнати от политическите формации в София, въпреки че 7-дневният срок за това изтече на 2 април.

Това показва проверката на Столичния инспекторат, който ще глоби провинилите се партии, предаде БНТ.

Оказва се, че сред най-големите нарушители са политически формации, които останаха извън парламента. Според началника на сектор „Контрол на рекламната дейност" в Столичния инспекторат - Иво Пенев, загубата на изборите може би ги е демотивирала да почистят плакатите си и да изпълнят разписаното в Изборния кодекс, който самите те са измислили и приели.

Иво Пенев, Началник сектор „Контрол на рекламната дейност" в Столичен инспекторат
"Най-много такива има в район "Банкя", в районите "Надежда", "Сердика" и "Връбница", а пък отличници са район "Панчарево", където активистите на партиите са свалили всички свои плакати."

Лидер в негативната класация е партия, която не е премахнала 685 плаката, следвана от друга с 357. "Най-безобидното“ нарушение е на политическа формация, от която са забравили да почистят само 16 плаката.

От Столичния инспекторат отчитат, че тази година нарушителите са по-малко в сравнение с предишни избори. Въпреки това се наблюдава спад в броя нарушителите, които тази година ще бъдат глобени. От 1000 до 5000 лева е глобата за политическите партии, които все още не са премахнали предизборните си плакати.

Иво Пенев, Началник сектор „Контрол на рекламната дейност" в Столичен инспекторат
"Размерът на санкцията зависи от мащаба на нарушението. Някои политически формации ще получат повече на брой актове, тъй като нарушенията им са на повече места и става въпрос за повече останали агитационни материали."

Следващата седмица ще бъдат изпратени писма до партиите, за да се явят и подпишат съставените им актове. Иво Пенев призова провинилите се формации да премахнат плакатите си, въпреки че срокът вече е изтекъл, и уверява, че на онези, които го направят, ще бъдат наложени по-ниски глоби.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари